Prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana
„NE IZNENAĐUJE POVLAČENJE NES-A I STRANKE ZA BIH IZ 'OSMORKE', JER NE ŽELE DA BUDU NEKI NOVI ABDIĆI“
Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 08. Jan 2023. 02:01:26
“Istinski državnici bave se rješavanjem najtežih pitanja i rade to u interesu svojih građana i država. U slučaju Milorada Dodika jasno je, da on ne radi u interesu građana pa ni Srba na koje se često poziva i postavlja se u ulogu njihovog virtualnog zaštitnika. Međutim, pokazatelji njegove vladavine su porazni. Iza sebe je ostavio pustoš i sada mu treba Osmorka, da mu odobri velike infrastrukturne projekte, da konačno opljačka još i to”, ističe Bećirović.

“SDP je velika stranka i mnoge iznenađuje, da su u ovome pokazali visoku dozu amaterizma i time derogirali svoje dosadašnje patriotsko djelovanje. Ni u kom slučaju se nije smjelo dozvoliti, da se mandat za sastav Vijeća ministara BiH dodijeli HDZ-u odnosno Borjani Krišto. Taj potez koštat će državu BiH ali i Osmorku”, kaže u razgovoru za “Slobodnu Bosnu” prof. dr. Zijad Bećirović direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana.

Nakon sastanka Osmorke i SNSD-a u Doboju, Nermin Ogrešević (NES) i Semir Efendić su odlučili napustiti koaliciju na državnom nivou, jer u razgovorima o formiranju državne vlasti nije bilo spremnosti da se o određenim pitanjima razgovara i da se povuče usvojeni Zakon o nepokretnosti u RS koji se odnosi na državnu imovinu.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je prije nekoliko dana kazao kako će prvo ozbiljnije iskušenje u odnosima HDZ-a i Osmorke biti izborno zakonodavstvo te da svi moraju biti dovoljno mudri.

"Budemo li mudri, misleći sad na naše partnere iz 'Osmorke', SDA neće uspjeti srušiti tu koaliciju. To je sada do lidera 'Osmorke', jer moraju da budu svjesni važnosti ovog koncepta. Iskušenja će biti, a prvo ozbiljnije upravo je izborno zakonodavstvo".

Bećirović kaže kako ovdje nije u pitanju SDA nego odnos prema državi.

“SDA se može mnogo toga opravdano prigovoriti, jer su to zaista zaslužili. Međutim, ne smije se pod izgovorom SDA udovoljavati rušiocima države i ispunjavati njihove želje i zahtjeve, dakle srušiti državu. Stvari treba gledati kroz prizmu države Bosne i Hercegovine, a ne SDA. Ovo sve vodi BiH u ambis”, dodaje on.

Schmidt je ružno lice Njemačke i EU

Koalicioni sporazum "Smjernice, načela i ciljevi djelovanja u izvršnoj, zakonodavnoj vlasti za period 2022.-2026." su potpisali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u ime "Osmorke".

“Ukoliko bi u BiH došlo do eskalacije akcija usmjerenih protiv BiH, a doći će po svemu sudeći…”, izjavio je nedavno naš sagovornik, kazavši da će SDP i Nermin Nikšić snositi posljedice.

Pitali smo ga da li očekuje neke eskalacije sad iz ove perspektive?
“Eskalacija događanja na Kosovu je lakmus papir dešavanja u BiH po sistemu spojenih posuda, ona je neizbježna. Samo je pitanje, da li će BiH spremna dočekati eskalaciju. Eliminirati iz igre pobjednika izbora, u ovom slučaju SDA, derogira demokratiju i uopšte smisao samih izbora. Ako je tako onda BiH ne trebaju izbori nego će se uz pomoć stranih ambasadora i Christiana Schmidta (OHR) praviti postizborni inženjering i sakupljati zastupnički mandati, jedan politički subjekt ima jednog, drugi dva ili tri zastupnika, dok se ne sabere odgovarajući broj zastupnika”, kaže direktor IFIMES-a.

On ističe da je SDP velika stranka, te da su mnogi iznenađeni da su pokazali visoku dozu amaterizma.

“SDP je velika stranka i mnoge iznenađuje, da su u ovome pokazali visoku dozu amaterizma i time derogirali svoje dosadašnje patriotsko djelovanje. Ni u kom slučaju se nije smjelo dozvoliti, da se mandat za sastav Vijeća ministara BiH dodijeli HDZ-u odnosno Borjani Krišto. Taj potez koštat će državu BiH ali i Osmorku. Zbog toga ne iznenađuje povlačenje NES-a i Stranke za BiH iz Osmorke, jer ne žele da budu neki novi Abdići”, naglasio je Bećirović.

SDA traži od visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta da javnosti u Bosni i Hercegovini bez odlaganja i bez diplomatskih floskula pojasni najavu iz stranaka 'Osmorke' da priprema jednokratno rješenje kojim želi direktno utjecati na formiranje vlasti u Federaciji BiH i poništiti volju birača koja se ogleda u sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Bećirović u razgovoru sa “SB” kaže da je visoki predstavnik Christian Schmidt ružno lice Njemačke i EU.

“On je ružno lice kao što je i njegova šefica Angela Merkel, koja je nanijela ogromnu štetu Zapadnom Balkanu. Ne zaboravimo, da je ona sa fondacijama oko CDU/CSU osnovala političko mafijašku stranku GERB Bojka Borisova u Bugarskoj i bila njegov politički zaštitnik. Prvi puta u modernoj njemačkoj historiji desilo se, da je njemačka kancelarka ne samo povezana sa mafijom nego je formirala stranku mafiji i bila njihov politički zaštitnik u EU. Njemačka ima tešku hipoteku i odgovornost, prouzrokovala je dva svjetska rata i kolijevka je najmračnijih ideologija, nacizma i antisemitizma. I stranke CDU i CSU u nastale poslije Drugog svjetskog rata i u njima su utkani recidivi mračne njemačke i evropske prošlosti. To je background Christiana Schmidta. I zar vi očekujete da sa takvim backgroundom Christian Schmidt pomogne Bosni i Hercegovini. Zaustavili su preko GERB-a Sjevernu Makedoniju na njenom evropskom putu, na Kosovu nemaju časnu ulogu, kumovali su NDH-azijskoj stranci HDZ i doveli Schmidta za visokog predstavnika na način na kojeg su doveli.”

Bećirović naglašava da od njemačke politike u ovom trenutku ne možemo očekivati ništa dobro prema BiH i regionu.

“Ako kažu da to nije tačno neka pokažu i dokažu da su drugačiji. Schmidt je spreman ići korak dalje sa instaliranjem struktura, koje su po volji najmračnijih krugova u Evropi, koji su ispleli mrežu nad BiH i koje će ispunjavati njihove zahtjeve. To je vidljivo golim okom”, pojašnjava naš sagovornik.

Dodik ulazi u novu fazu pljačkanja prirodnih i državnih resursa

Nakon sastanka sa predstavnicima stranaka Osmorke, lider SNSD- Milorad Dodik govorio je o spornom Zakonu o nepokretnoj imovini RS, ali i obilježavanju neustavnog Dana RS - rekavši kako se od ovih stavki neće odustati, no da se treba razgovarati o svim teškim temama. Ove spomenute, dodao je, nisu navedene u smjernicama o formiranju vlasti koje su dvije strane u decembru potpisale sa HDZ-om.

“Istinski državnici bave se rješavanjem najtežih pitanja i rade to u interesu svojih građana i država. U slučaju Milorada Dodika jasno je, da on ne radi u interesu građana pa ni Srba na koje se često poziva i postavlja se u ulogu njihovog virtualnog zaštitnika. Međutim, pokazatelji njegove vladavine su porazni. Iza sebe je ostavio pustoš i sada mu treba Osmorka, da mu odobri velike infrastrukturne projekte, da konačno opljačka još i to”, ističe Bećirović.

Bećirović je uzeo za primjer donedavnog makedonskog premijera Zorana Zaeva, koji se bavio rješavanjem najtežih pitanja, čak je promijenio i ustavno ime države, da bi njegova država postala članica NATO-a.

“To je državnik. Čak i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije bavi se rješavanjem najtežih gorućih pitanja, jer je naslijedio stanje, da je izgubio 17% teritorije. Očito, kada je u pitanju Osmorka, ona će se baviti večerama i pijankama, a ko će se onda baviti ključnim i teškim pitanjima? Građani od njih očekuju da rješavaju najteža pitanja. Dodik ulazi u novu fazu pljačkanja prirodnih i državnih resursa. Osmorka se pokazala bezličnom u suočavanju sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem. Svima je promaklo, da na sastanku sa Dodikom prijedloge predsjednika Stranke za BiH i NES-a nije podržalo preostalih šest stranaka Osmorke odnosno Dodik i šest stranaka su odbili prijedloge što je zapanjujuće i političko samoubistvo prevashodno za SDP. Dragan Čović čeka sa svojim zahtjevima, prvo izborno zakonodavstvo slijede ostali”, kaže Bećirović.

Osmorka se zaplela u Dodikovu spiralu iz koje bi se teško izvukli daleko mudriji i iskusniji
I na kraju razgovora, dotakli smo se neustavnog 9. januara čije se obilježavanje ove godine prebacuje u Lukavicu, odnosno Istočno Sarajevo. Pripadnici MUP-a RS-a su održali probu svečanog defilea. Ministar sigurnosti Cikotić je informisao komandanta EUFOR-a Wesselyja da raspolaže infomacijama obavještajnih i sigurnosnih struktura koje upućuju na moguće prisustvo nekoliko radikalnih i ekstremističkih grupa iz RS, Srbije i Rusije na području entiteta Republike Srpske.

“Odgovorit ću vam rječnikom Milorada Dodika. Mi smo se dogovorili sa Osmorkom da izbjegavamo teške teme. Upravo je obilježavanje neustavnog 9. januara teška tema, zašto je nije izbjegao. To pokazuje da je Dodik običan manipulator, kojeg samo zanimaju novac i vlast. Pa čak je rekao da ne postoji konsenzus o praznicima i da dok se on ne postigne ne treba obilježavati pojedine praznike. Da li postoji konsenzus tri konstitutivna naroda o 9. januaru kao prazniku, sasvim sigurno ne postoji. Osmorka se zaplela u Dodikovu spiralu iz koje bi se teško izvukli daleko mudriji i iskusniji. Svaka provokacija gledajući u kontekstu ukrajinske krize može biti pokretač novog nasilja, primjer je sjever Kosova zato je važno odustati od svih aktivnosti i obilježavanja, koja mogu dovesti do novih sukoba”, zaključio je Bećirović.

(Razgovarala: Sanela GOJAK)