Komentar na "komentar" dana
POVIJEST ISLAMA NE POZNAJE NI INKVIZICIJU NI ABJURACIJU
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 13. Jan 2023. 13:01:01
„Povjerite ementete vaše na čuvanje onima koji imaju znanje, mudrost i hrabrost pa kad donose sud o ljudima da to čine pravedno, savjesno i odgovorno.“

Mogli su, ali nisu me kontaktirali iz Islamske zajednice da im objasnim, zatvoreno ili otvoreno, šta sam a šta nisam izjavio u Kini.

Umjesto toga, Islamska zajednica je iznova izdala zvanični komentar na moj „komentar dana“ u vezi s mojom „privatnom“ posjetom Kini.

Ponavljam, smisao i cilj posjete Kini bio je pomoć i podrška muslimanima Ujgorima da očuvaju svoj islamski vjerski i kulturni identitet.

Ako se to u Islamskoj zajednici nije moglo vidjeti kao čin dobre volje i lične hrabrosti, mislio sam bar da moja posjeta Kini neće biti razlog za inkviziciju i abjuraciju.

Nadalje, ako je moja posjeta bila "privatna," onda pozivam Islamsku zajednicu da organizira svoju službenu posjetu Kini u cilju spašavanja muslimana Ujgura.

Bit će mi dopupšteno da dam moj sud o toj eventualnoj zvaničnoj posjeti Islamske zajednice Kini, ali i da prokomentiram ako Islamska zajednica zvanično ne posjeti Kinu.

Pošto Islamska zajednica, prema potoljem zvaničnom komentauru, nema povjerenja u moj "privatni" izvještaj o stanju muslimana Ujgura u Kini, već se oslanja na izvještaje UN-a, koji su tačni osim lažnog izvještja o masovnom oružju u Iraku, onda Islamska zajednica ima moralnu dužnost da zvanično ode u Kinu, tačnije u pokrajinu Šingjang, kako bi se uvjerila u pravo stanje muslimana Ujgura i kako bi napisala svoj vlastiti zvanični izvještaj o tome.

Napominjem, Kina ima uredno formiranu, stabilnu, nezavisnu i suverenu vlast. Kina nema Visokog predstavnika.

Ne savjetujem, već dobronamjerno sugeriram reisu-l-ulemi Husejnu ef. Kavazoviću da demantira odreknuće Islamske zajednice od „bivšeg“ reisu-l-uleme. Ne zbog njega, već zbog svog i ugleda Islamske zajednice u domovini i svijetu.

Povijest islama ne poznaje ni inkviziciju ni abjuraciju.

Zato, treba zaustaviti ničim izazvani fitneluk, koji liči na inkviziciju i abjuraciju.

Bez oklijevanja, stojim reisu-l-ulemi na raspolaganju srcem moga imana, jezikom moga islama i djelom moga ihsana da zajedno sačuvamo Islamsku zajednicu od daljnjeg širenja nesporazuma.

Držim to kao našu zajedničku dužnost i odgovornost pred Bogom i svijetom.

Allahumme fešhed!