Barbarizam i primitivizam genocidnog okota
SKRNAVLJENJE DAŠNICA DŽAMIJE U BIJELJINI
Autor: B.net
Objavljeno: 14. Jan 2023. 16:01:19
U petak, 13. januara 2023. godine, na društvenoj mreži Facebook pojavio se snimak skrnavljenja Dašnica džamije u Bijeljini. Na snimku su nepoznate osobe oskrnavile Dašnica džamiju koja je u fazi obnove. Uz neprimjeren čin (namjerno vršenje nužde na zid džamije), izrečene su i psovke upućene muslimanima. Medžlis Islamske zajednice Bijeljina snimak će predati Policijskoj upravi u Bijeljini od kojih se očekuje da se što prije pronađu i sankcionišu odgovorne osobe.

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina najoštrije osuđuje ovaj čin i poziva nadležne da ga istraže, odgovorne sankcionišu te poduzmu mjere da se ovakvi postupci ne ponove.

„Ovo što je učinjeno vrijeđa sve nas i ovo nije prvi slučaj kojim se vrijeđaju i ismijavaju vjerska osjećanja Bošnjaka muslimana u Bijeljini i Janji. Zbog toga ćemo tražiti od policije da ispita ovaj slučaj i utvrdi ko su počinitelji ovog nedjela“, kaže Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Osudi ovog čina pridružio se i Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina. „Mučno je gledati to što je učinjeno i objavljeno u javnom prostoru, pogotovo što se, izgleda, radi o mladim ljudima. Policija bi trebalo da utvrdi ko su počinitelji, to je ono što svi očekujemo“, kazao je Gradaščević, objavio je portal mizbijeljina.ba.SKANDALOZAN snimak koji stiže iz Janje, koji možete pogledati u nastavku, gdje su kadeti fudbalskog kluba Zvijezda 09 odvažili se da uriniraju na džamiju u izgradnji. Očito da nije došlo do katarze i da naše komšije u manjem entitetu i dalje odgajaju djecu u mržnji prema Bošnjacima i islamu. Ovom odvratnom činu prethodile su provokacije bošnjačkoj djeci u klubu koje njihove klupske kolege pogrdno nazivaju i stigmatiziraju prilikom treninga.


Upućen je apel Reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini da se upozna sa ovim činom oskrnavljivanja hurmeta džamijskog prostora i u skladu sa svojim nadležnostima zatraži odgovornost počinilaca ovog anticivilizacijskog nedjela. Ujedno, da pravosudni organi, politički predstavnici i mediji da se ovim pitanjem pozabave svako u domenu svojih nadležnosti kako bi smo doprinijeli zaštiti prava povratnika u manjem entitetu.