UZ DVADESET GODINA WEB MAGAZINA BOŠNJACI. NET
Autor: Mehmed Meša Delić
Objavljeno: 25. Jan 2023. 05:01:04
„Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima na najljepši način raspravljaj! Gospodar tvoj zna one koji su zalutali s puta njegova, i On zna one koji su na pravom putu“. (En-Nahl, 125).

Pokretanje web magazina Bošnjaci.net u bilo kom vremenu smatrano je poduhvatom, iskorakom na kulturnom, vjerskom, historijskom planu i održavalo stanje duha i nivo svijesti u sredinama, pogotovo, ako jedan web magazin nikne iz krvi i pepela Bošnjaka. Pokretanje web magazina Bošnjaci.net bio je svojevrstan demant onima koji su nastojali uništiti naše bošnjačko – islamsko biće u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Kosovu, dijaspori.

Kada se prije dvadeset godina pokrenuo web magazin Bošnjaci.net izgledalo je kao san, nestvaran, ali iz kojeg se rodi i evo postade punoljetan web magazin Bošnjaci.net. Dušmani se radovali i na tome radili da ga ubiju kao ideju, skeptici su sumnjali, a zlobnici mu predviđali kratak vijek.

Tim web magazina Bošnjaci.net neumorno je radio. Rezultat tog rada je kompletno dvadesetogodišnje vrijeme, a to je velika radost za sve nas, prijatelje, saradnike i za sve vas poštovani pratioci i čitaoci i trenutak da jedni drugima čestitamo dvadeset godina web magazina Bošnjaci.net.

Naše cijenjene pratioce i čitaoce podsjećamo da je pokretač web magazina Bošnjaci.net, a ujedno glavni i odgovorni urednik Bošnjačina Esad Krcić bio šiban medijskom kišom koja mu nije naškodila jer je poviše glave nosio i kišobran i gromobran na kome je pisalo Bošnjaci.net.

Bošnjačina Esad Krcić duboko je bio svjestan činjenice da naš bošnjački narod tokom krvavog rata se poprilično vraćao svojim korijenima, svojoj vjeri i tradiciji, što je nametnulo kao potrebu jedan novi, daleko fleksibolniji pristup, kako kad je u pitanju Bošnjak i sve drugo što je bilo njegovo, a to nije mogao ponijeti sa sobom u muhadžirluk.

Bošnjačina Esad Krcić je osjetio da treba tragati za „novim“ putevima komunikacije s Bošnjacima i drugima da se druže, komuniciraju, sarađuju, da se upoznaju bilo na kojem mjestu zemaljske kugle da žive ili borave.

Web magazin Bošnjaci.net kod mnogih, pa i mene je popunio veliku prazninu znanja i informacija bilo na kojem polju iz života. U svojoj programskoj i uređivačkoj orijentaciji zacrtao dati najpotpuniji doprinos afirmaciji naše historijsko - islamsko - bošnjačke tradicije na način koji će je nenametljivo prezentirati i približiti pratiocima i čitaocima. Poseban tretman je dobila bošnjačka kulturna tradicija.

Web magazin Bošnjaci.net nastoji, još od svog prvog pojavljivanja dati puni doprinos redefiniranju svih ovih vrijednosti koje karakteristišu višestoljetno bošnjačko biće, bilo gdje da ono niče i raste intenvizirati vraćanje našeg čovjeka svom bošnjaštvu koji je k'o sehara puna do vrha samo dobrotom, vjerujući da će on tada naći i svoje mjesto u svakom segmentu svoga ispoljavanja.

Pratioci i čitaoci web magazina Bošnjaci.net su zapazili da je riječ o jednom popularnom web magazinu koji posjetiocima i čitaocima nudi bar minimum saznanja iz sfere drugih oblasti kojima se objektivno može i treba baviti jedan ovakav web magazin.

Kroz ovih dvadeset godina web magazina Bošnjaci.net svakako, dominantno mjesto zauzima islamistika, koja je protežira i prezentira i islamsku misao onako kako je mi shvatamo i prihvatamo.

Što je posebno za pohvalu i respekt da je web magazin Bošnjaci.net od svog prvog pojavljivanja okupio širok krug saradnika, stručnjaka, različitih profila, do kraja, otvoren bez opterećenja bilo kakvim predrasudama i klišeima. Mislim da je napravio najsretnije „pomirenje između duhovne i svjetovne nauke“

Web magazin Bošnjaci.net će kao i do sada i u buduće svojim pratiocima i čitaocima nastojati otvoriti vidike koji nadilaze dnevno-političke interese, koji su univerzalni za ummet u svakom vremenu i prostoru.

Nadam se da je web magazin Bošnjaci.net nakon prvog pojavljivanja prije dvadeset godina izašao iz povoja, da ima perspektivu i da njegova poruka s Bošnjaci.net nikada neće biti fraza.

Glavnom i odgovornom uredniku, njegovom timu, dopisnicima, saradnicima, posjetiocima i čitaocima koji su vjerovali u iskrenost njihovih namjera i uspjeh preporučujem i čestitam jubilejum web magazinu Bošnjaci.net koji je postao „plamteća baklja“ koju ne može ni oluja ugasiti.

Sretno punoljetstvo Web magazinu Bošnjaci.net.