Crno lice demokratije vidjeli smo protekla dva dana u Predstavničkom domu FBiH
NAKON 35 SATI ZASJEDANJA: HDZ NA PRAGU DA DOBIJE BUDŽET FEDERACIJE, SDP, NIP, NS I OSTATAK OSMORKE POKAZALI I LICE I NALIČJE!
Autor: NAP
Objavljeno: 26. Jan 2023. 20:01:54
(Patria) - Skoro 35 sati trajalo je prva redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o Prijedlogu budžeta za 2023. Godinu.

Oduzmemo li nesnalaženje predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić, sve drugo je bilo ruganje građanima i poreznim obveznicima. Od šegrtskog pristupa sekretara Predstavničkog doma Ivana

Miličevića spram HDZ-a i njihove većine do pravnog nasilja protiv kojeg su se sarajevske stranke godinama borile tokom proteklih mandata.

Građanma Federacije BiH najvažnije je da je budžet usvojen. A usvojen je u iznosu 6.725.847.563 KM.

Penzije, plate i socijalna davanja neće biti upitne, ali će nakon maratonske dvodnevne sjednice Predstavničkog doma mnogo toga u budućnosti biti upitno. Parlamentarna sila koja se pokazuje u Lukašenkovom ili Laktašenkovom stilu iskreno rečeno nije viđena posljednjih 10-ak godina. Misle li predstavnici nove većine da će njihova snaga biti vječna, teško je procijeniti, ali činjenica da su odbijali amandmane kojima se uvećavaju sredstva za bolnce, bolesne i slično mnogo toga govori.

Istovremeno su amandmanima uklopljenim s HDZ-ovim dali novac u ZHK za borbu protiv migrantske krize iako tamo poneki migrant može samo zalutati ili biti provezen u gepeku.

Mnogi su tokom sjednice istakli i nezakonitost pojedinih amandmana, isticali kako će se morati zatražiti zaštita ustavnog poretka. Ali sve je to bilo badava, predsjedavajuća, ostali članovi kolegija, sekretar i parlamentarna većina ponašali su se kao apsolutni vladari.

Demokratija je danas u Predstavničkom domu FBiH pokazala svoje crno lice. Jer, listom su padali amandmani budućih opozicionara, koji su osim pobrojanih budžetskih korisnika koji iščekuju penzije, tražili pomoć FUP-u, aerodromima, za bolnice, puteve… Još su se pojedine novajlije na ovom nivou drznule da pokušaju zatražiti zabranu pojedinačnih glasanja. Pokušao je to uraditi Damir Nikšić, koji očito još nije shvatio da politika nije konceptualna umjetnost.

Sve skupa bila je ovo preduga i mukotrpna sjednica. A sve kako bi HDZ sa svojim partnerima iz osmorke pokazao ko sada vlada Federacijom BiH. No, nastave li se sjednice domova Parlamenta održavati u ovakvom tonu, bunt građana neće morati sazivati niti jedna politika ili stranka, on će se nametnuti sam po sebi.

Inače, kako je predlagač budžeta, Vlada FBiH, objasnila, jedan od principa i ključnih prioriteta pri planiranju budžetskih sredstava za narednu fiskalnu godinu, bilo je osiguranje stabilnosti u isplatama penzija, boračkih i socijalnih naknada, te drugih davanja predviđenih Budžetom Federacije BiH. U tom segmentu, inkorporirana je potreba nastavka na poduzimanju mjera na maksimalnoj racionalizaciji troškova javne uprave, odnosno jačanju fiskalne discipline i kontrole budžetske potrošnje.

Budžet Federacije BiH za 2023. godinu veći je za 20,1% od Budžeta Federacije BiH za 2022. godinu, odnosno za 1.128,2 mil. KM. Strukturu predloženog Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu karakteriše rast poreznih prihoda, posebno prihoda iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i prihoda od indirektnih poreza.

Na drugoj strani, planiran je porast iznosa budžetskih rashoda, kamata i izdataka za nabavku stalnih sredstava uz smanjenje kapitalnih transfera. Iako su revidirane projekcije prihoda povoljne i optimistične, uz smanjenje primitiaka od finansijske imovine i zaduživanja značajan iznos sredstava predviđen je za izdatke za otplate dugova u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

(Foto: Patria)