BEGIĆ UPOZORAVA: NEŠIĆ PODVALJEN DA SUSPENDIRA PUT BIH KA NATO-U!
Autor: NAP
Objavljeno: 26. Jan 2023. 20:01:35
(Patria) - Zlatan Begić, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH komentirao je za Hayat TV novi saziv Vijeća ministara te je poručio da to nadilazi pitanje njihove individualne adekvatnosti, te da Vijeće ministara u ovom sastavu može biti veliki institucionalni problem.

„Ono na šta smo mi jučer pokušali upozoriti kolege iz osmorke, a što njima nije jasno, jer je bilo očigledno da oni to i ne znaju, za razliku od Dodika i Čovića koji to znaju, jeste obaveza sigurnosne provjera kandidata po osnovu Zakona o tajnim podacima i mogućim reperkusijama na NATO integracije“, kazao je Begić.

Dodao je da provjera SIPA nije relevantna.

„Jedna od sigurnosnih smetnji jeste postojanja pravosnažnih presuda za više od tri mjeseca zakona, kao i kontakt s kriminalnim osobama, sve do lojalnosti državi BiH. Ako postoji sumnja da neko nije lojalan državi i to se provjerava“, dodao je Begić.

Zastupnik se pita šta ako Helezu i Nešiću OSA uskrati pristup tajnim podacima, a oni ministar odbrane i sigurnosti.

„To smo upozorili, da biste mogli kao predstavnik države učestvovati sa NATO strukturama morate imati te dozvole. Šta to govori o kredibilitetu neke zemlje na NATO putu. Jedina gora stvar je da u OSA-u dovedu svoje strukture i mimo zakona daju im dozvole, ali to je poigravanje s NATO strukturama“, upozorava Begić.

„Kako to može utjecati na NATO put BiH sami pretpostavite i mislim da je Nešić podvaljen zbog toga upravo, dodaje Begić.

Ističe da tu moraju biti predloženi kandidati čisti kao suza.„Na vrijeme se provedu te provjere, međutim praksa je takva da se traži samo formalna provjera od SIPA-e, a sad se ide u tom pravcu. A, OSA sve i kad bi htjela ne može dati takvo nešto, ili da mimo zakona to uradi, a to je još veći problem, ali može biti na našoj pijaci, ali to može dovesti do trajne suspenzije s NATO puta, jedino ako im Murphy (američki ampasador op.a) ne sredi, vidim da se slika s kandidatima, ali sam naravno potpuno sarkastičan“, dodao je Begić.

On je također pitao da li smo se ikad zapitali zašto vole da pričaju viceve o nama, a odgovorio je da smo mi narod koji voli živjeti u mitovima.

"Kada je nešto očigledno, a vi to ne želite prihvatiti smatrate se glupim. Odnos prema BiH je jedan zastrašujuća konstanta od strane međunarodne zajednice, od embarga oružja, zna se ko je gazda svijeta bio SAD, kao i sad, pa Vašingtonski sporazum, pa zastoj Armije, pa povlačenje OHR-a, odustajnaja od pravnih obaveza iz dejtona, pa je OHR nestao na 15 godina, kada su se naši građani počeli pojavljivati s presudama iz Strazbura, pa se onda pojavio Murphy i Schmidt", kazao je Begić, te rekao da Murphz radi ono što i Hodža iz Živinica.

"Obilazi Živinice, Bihać, traži delegate od nas, iz DF-a je tražio delegate. Ja sam bio eksplicite protiv toga, jer dati ovakvim ljudima vlast je isto kada biste djetetu dali automatsku pušku napunjenu", dodao je Begić, pa nastavio.

"Ja nisam vidio da radi taj Hodža iz Živinica to, ali sam vidio Murphyja, pa sam čuo da je Nikšić rekao da su tražili od njih da kupe neke ljude".

Naglasio je da politička korupcija potiče iz međunarodnih krugova, a da ne radi to tamo neki Hodža iz Živinica!