Historijski dan
U PODGORIČKOM NASELJU DRAČ POKRENUTI GRAĐEVINSKI RADOVI ZA OBNOVU HADROVIĆA DŽAMIJE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 29. Jan 2023. 17:01:38
U nedjelju, 29. januara 2023. godine, napravljeni su prvi iskopi na lokaciji nekadašnje Hadrovića džamije. U naselju Drač koje se nalazi u samom jezgru Glavnog grada Crne Gore biće ponovno izgrađena džamija koja je porušena polovinom prošlog vijeka.

"Danas prisustvujemo historijskom činu, nakon više od pedeset godina u Podgorici će biti obnovljena džamija. Ovo je rezultat predanog rada u godinama koje su za nama, jer morali smo se izboriti za povraćaj zemljišta na kome se nalazila Hadrovića džamija, pribaviti potrebnu dozvole, izraditi projekat, finansije... a evo danas uz pomoć Allaha dž.š. krećemo u realizaciju projekta njene ponovne izgradnje. Ne mogu skriti emocije koje me obuzimaju. Želim se zahvaliti svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovom hairli djelu, posebno našim donatorima", kazao je Rifat ef. Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori.Jedan od inicijatora za obnovu Hadrovića džamije na Draču bio je prof. Džemo ef. Redžematović, glavni imam za Podgoricu i Nikšić.

"Želim se zahvaliti svim nadležnim institucijama koje su prepoznale potrebu muslimana ovog dijela Podgorice za izgradnjom džamije. Također zahvalni smo i svim pojedincima, koji su na bilo koji način, doprinijeli da ovog jutra krenemo u obnovu Hadrovića džamije", - poručio je Redžematović.

Budući izgled Hadrovića džamije

Projekat Hadrovića džamije koja će krasiti naselje Drač izradio je prof. dr. Rifat Alihodžić.

Arhivski snimak Hadrovića džamije


Džamija Hadrovića u Podgorici sagrađena početkom XVIII vijeka. Tako je zapisano u vakufskom defteru Arhive u Istanbulu, koja se može naći pod nazivom “Beyler camii” i “Alay Beyli”, dakle po tituli a ne po vlastitom imenu osnivača.

Kako je zabilježio istraživač, Bajro Agović u knjizi "Džamije u Crnoj Gori", održavali su je Hadrovići pa je po njima i dobila ime. A druga mugoćnost govori da je jedan od osnivača džamije bio Hadrović, te iz toga razloga nosi ime Hadrovića, ali što do sada nije potvrđeno.

Što je najvažnije, izgrađena je da bi koristila muslimanima Podgorice, a sada će joj biti vraćena ta uloga, javlja radio "Fatih".

Na temeljima džamije