ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE U SAD
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. Feb 2023. 13:02:11
SUSRFETI SA KARLIN I CHOLLETOM: Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su danas, u odvojenim susretima, sa pomoćnicom državnog sekretara za odbranu Marom Karlin i višim savjetnikom državnog sekretara za vanjske poslove Sjedinjenih Američkih Država Derekom Cholletom

Na sastanku sa pomoćnicom državnog sekretara za odbranu, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su upoznali sagovornicu sa sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim temama.

Ovom prilikom, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su izrazili opredijeljenost ka daljem unapređenju bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući saradnju u oblasti sigurnosti.

Tokom sastanka sa višim savjetnikom državnog sekretara za vanjske poslove Derekom Cholletom razgovarano je o aktuelnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovini i regiji, u svjetlu globalne situacije.

Na sastanku je istaknut značaj blagovremene implementacije izbornih rezultata, u cilju što efikasnijeg suočavanja sa socio-ekonomskim izazovima.

BEĆIROVIĆ I BHEART: Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je u Washingtonu sa predstavnicama organizacije BHeart, koja okuplja ljude porijeklom iz Bosne i Hercegovine

Član PBiH Bećirović je upoznat sa radom ove volonterske organizacije, fokusirane na rješavanje problema i projekata koji su važni za bosanskohercegovačku zajednicu.


Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović istakao je važnost rada i aktivnosti bosanskohercegovačke dijaspore u Washingtonu, ocijenivši kako predstavlja važnu sponu između dvije zemlje i poticaj za jačanje odnosa, posebno u oblasti ekonomije, turizma, kulture i obrazovanja, kao i promocije potencijala Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsjedavajuća Upravnog odbora BHearta Dženita Mehić Saračević poručila je kako je organizacija multietnička i predstavlja sve građane i narode Bosne i Hercegovine i njene prijatelje. Naglašeno je da potiče obrazovne, društvene, kulturne, ekološke i druge pozitivne promjene. Radeći u partnerstvu s ljudima širom Sjedinjenih Američkih Država, predstavnice BHearta naglasile su kako je cilj organizacije da podrži projekte koji pomažu u stvaranju napredne Bosne i Hercegovine. Iskazana je izuzetna motivacija za pružanje doprinosa humanitarnim aktivnostima članova organizacije, koja je do sada više puta pružila pomoć ugroženim segmentima bosanskohercegovačkog društva.

Predstavnice BHearta istakle su da će i u narednom periodu raditi na projektima jačanja veza sa Bosnom i Hercegovinom s ciljem očuvanja kulturne baštine i identiteta Bosanaca i Hercegovaca u dijaspori, promovisanja Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, te posebno poticanja mladih iz dijaspore da se snažnije povežu za domovinom.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poručio je da će, u skladu sa svojim mogućnostima i ovlaštenjima, pružiti podršku BHeartu, bosanskohercegovačkoj dijaspori u Sjedinjenim Američkim Državama, te svim istinskim prijateljima Bosne i Hercegovine koji žele napredak naše zemlje.

Sastanku sa članom Predsjedništva BiH dr Denisom Bećirovićem, pored predsjedavajuće Upravnog odbora BHearta Dženite Mehić Saračević, prisustovali su i članovi Upravnog odbora Mirna Mekić, Nevena Bosnić, Sabina Đutović-Alivodić i Adelhaida Hatibović.

SUSRET BEĆIROVIĆ WAGNER: Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović sastao se u Washingtonu sa kongresmenkom Ann Wagner

U zgradi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država održan je radni sastanak člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i kongresmenke Ann Wagner koja je jedna od najuticajnijih članica Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma i Komiteta za finansijske usluge. Tokom sadržajnog sastanka član PBiH Bećirović je prezentovao novi pristup s ciljem snažnijeg diplomatskog djelovanja Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama i dogovorio konkretne aktivnosti s kongresmenkom Wagner.

Država Bosna i Hercegovina mora pokloniti puno veću pažnju djelovanju u Sjedinjenim Američkim Državama. U prethodne četiri godine, intenzivno su djelovale antibosanske snage na slabljenje naše pozicije u Sjedinjenim Američkim Državama i to se mora promijeniti. Bosna i Hercegovina mora biti snažnije zastupljena u najjačoj državi svijeta i zato želim pametnim potezima ojačati naše prisustvo u SAD-u, poručio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Tokom sastanka član PBiH Bećirović je podvukao da građani Bosne i Hercegovine, kao i građani Sjedinjenih Američkih Država, cijene i vjeruju u prednosti multietničkog društva, te se rukovode idejom zajedničkog života, uzajamnog poštovanja i tolerancije. Država Bosna i Hercegovina je bazirana na ovim idejama i vrijednostima već stotinama godina. Naše iskustvo iz prošlosti samo potencira značaj zalaganja za odbranu tih vrijednosti. U tom smislu, konkretna pomoć Sjedinjenih Američkih Država koje prirodno razumiju prednosti tih vrijednosti od krucijalnog je značaja za dalji razvoj države Bosne i Hercegovine.

Kongresmenka Ann Wagner (R) predstavlja saveznu državu Missouri i jedna je od najuticajnijih članica Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma i Komiteta za finansijske usluge. Od 2005. do 2008. godine obavljala je dužnost američke ambasadorice u Luxembourgu. Početkom 2000-tih obavljala je dužnost kopredsjedavajuće Nacionalnog komiteta Republikanske stranke. Članica je Kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu. Često voli reći: „Predstavljam najveću bosanskohercegovačku zajednicu izvan Bosne i Hercegovine“. Kosponzorica je prijedloga Zakona koji je usvojen u Predstavničkom domu, u kojem su navedeni najvažniji principi koje treba slijediti američka administracija u politici prema Bosni i Hercegovini.

Foto: Predsjednišvo BiH