DR. CERIĆ PORUČIO MURPHYU: VRIJEME JE DA MZ ZAUSTAVI DODIKA I NJEMU SLIČNE U NEGACIJI GENOCIDA - MARKALA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 06. Feb 2023. 18:02:03
- Uz dužno poštovanje (with due respect) ambasadoru Michael J. Murphy, koji podsjeća Milorada Dodika da su činjenice o napadu na Markale “dobro utvrđene i nepromjenjene”, otvori link ovdje .

- Nedostaje u ovom saopćenju glavna poruka, odnosno opomena Dodiku, a to je da (3) “Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.” (Inzkov zakon o zabranji negiranja genocida u Bosni).

Vrijeme je da međunarodna zajednica počne poštivati i promjenjivati retorički i praktično presude haškog tribunala kako bi na taj način zaustavili Dodika i njemu slične u negaciji genocida - Markala.

Svaka druga priča nema smisla i služi samo za nečiju promociju, istakao je dr. Mustafa Cerić.