Uz autorsku knjigu „Toplinom duše“ sarajevska pjevačica Senade Beglerović-Leković promoviše i svoj album
MEHLEM PJESMA OD MERAKA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 08. Mar 2023. 20:03:14
U srijedu, 15. marta ove godine u Izložbenom salonu Javne ustanove „Kulturni centar“ Bihać sa početkom u 18,30 sati održt će se promocija knjige „Toplinom duše“, sarajevske pjevačice Senade Beglerović-Leković koju je na tržište izbacila izdavačka kuća „Zonex“. Radi se o projektu u okviru kojeg autorica govori o svom, vrlo bogatom, životopisu sa posebnim osvrtom na estradni rad u okviru kojeg je na najbolji način širom Svijeta pronosila ljepotu naše tradicionalne pjesme sevdalinke.

Pored autorice o ovom autobiografskom djelu, kao promotori, govorit će Slavica Vuković i Amarildo Mulić. Uz knjigu Senada će promovisati i svoj album „Melem pjesma od meraka“ sa 35 brižljivo odabranih pjesama iz bogate riznice našeg izvornog muzičkog stvaralaštva. Radi se o prvi digitalnom albumu Muzičke produkcije RTV BiH. U zabavnom djelu promocije nastupit će i njeni gosti Kadira Čano, Ramiz Brkić, Mirsada Šabanović i Ansambl „Prijatelji sa Une“ iz Bihaća.

Ovu neobičnu manifestaciju moderirat će Džehva Havić.

Senada Beglerović-Leković je, u godinama iza, znalački, marljivo i bez medijske pompe koračala trnovitom estradnom stazom. Nije joj smetao tuđi uspjeh. Naprotiv, radovala se njima kao da te uspjehe sama postiže. Takva je bila, od 1965. godine, kada se kao članica Kulturno umjetničkog društva „Ivo Lola Ribar“, počela družiti sa pjesmom, takva je ostala i danas.

Nije zavidila ni onima koji se, bez nekog značajnijeg povoda, nisu „skidali“ sa naslovnih strana. U šali je znala reći:

-Mi koji se amaterski bavimo pjevanjem kao da nismo zanimljivi medjima, a nerijetko znamo biti bolji od profesionalaca.

A kako je radila i djelovala, u vremenu iza, govori to da ova vrsna pjevačica, ova tiha i nenametljiva žena u svojim arhivama ima tri odlikovanja Saveza kulturno umjetnčkih društava BiH, tri internacionalne nagrade, a krajem 1973. godine, za amaterski rad i pjevanje, odlikovana je i sa Titovom medaljom rada. Iza sebe ima stotnjak pjesama snimljenih za Arhiv Radio Sarajeva. Nastupala je i nastupa u brojnim radio TV emisijama...