MOŽE LI BIH PREŽIVJETI KRISTIJANA ŠMITA?
Autor: B.net
Objavljeno: 27. Mar 2023. 19:03:07
Ako su tačne informacije da Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit namjerava da nastavi igre bez granica, na način da još čvršće ankeriše etničke stubove, onda se opravdano može postaviti pitanje: - MOŽE LI BiH PREŽIVJETI KRISTIJANA ŠMITA?

Zbog naših, konstantnih unutrašnjih političkih sukoba, a koje često podupiru naše komšije iz Beograda i Zagreba, dovedeni smo u stanje kada se svi skupa trebamo upitati.

Šta je cilj OHR - a i međunarodne zajednice? Da li žele iskreno pomoći ovoj napaćenoj državi i njenim građanima ili ne?

Najava da će Kristijan Šmit uvesti dvostruke etničke osigurače kojima bi se spriječila blokada formiranja federalne vlasti nije ništa drugo do potiranje građanske svijesti i obesmišljavanje demokratskih izbora. Ako to uradi, onda Visoki predstavnik igra opasnu igru. Igru koja BiH udaljava od Brisela. Igru koja ruši kandidatski status BiH i njen put ka Evropskoj Uniji. Igru koja ruši naše snove o demokratskoj Evropi i njenim vrijednostima.

Oni koji prizivaju Visokog predstavnika da deblokira formiranje federalne vlade, a on to jedini u u ovoj ustavnoj blokadi može učiniti, onda od njega trebaju tražiti da povuče poteze kojima će se evropski principi i standardi ugraditi u naše zakonodavstvo i time afirmirati ljudska prava i slobode, a ne da povlači poteze kojima se učvršćuju ograde već postojećih etničkih kaveza. A u tim kavezima nema individualnih sloboda ni građanskih politika. Odgovornost je na političkim partijama i njihovim liderima. Toga bi morale biti svijesne i one partije koje, sa pravom, pretenduju na vlast jer imaju koalicionu većinu ali i one partije kojima postojeća ustavna rješenja omogućuju da drže podignutu ručnu kočnicu.

Gola borba za vlast ne bi smjela zamagliti odgovornost za budućnost društva i države.

NIJE DANAS SUŠTINSKO PITANJE...KO ĆE VRŠITI VLAST NEGO HOĆEMO LI IMATI DRŽAVU ZA SVE NAS ILI NE, - napisao je Miro Lazović na Facebook profilu.