SUTRA TRADICIONALNI BAJRAMSKI KONCERT „BAJRAM DOĐE, MIRIŠU AVLIJE“
Autor: MINA
Objavljeno: 20. Apr 2023. 13:04:18
SARAJEVO, 20. APRIL 2023. (MINA) – Šesnaesti tradicionalni bajramski koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“ bit će održan 21. aprila u dvorani „Mirza Delibašić“ u Skenderiji s početkom u 20.30 sati, najavljeno je danas na konferenciji za medije koju je organizovao Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.
„Ramazanski bajram je dan naše sreće, našeg potpunog zadovoljstva jer smo mjesec proveli u ibadetu. Ramazanski bajram je dan našeg duhovnog preporoda, to je dan povratka univerzalnim vrijednostima, dan povratka domu i domovinu, dan povratka svakog postača u svoju kuću i porodicu. Na ovaj dan radosti MIZ Sarajevo tradicionalno organizira bajramski koncert“, kazao je u svom obraćanju medijima glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.
Glavni imam je istakao da će prihod od ulaznica biti usmjeren za pomoć nastradalim u zemljotresu u Turskoj i Siriji.
Koncertom se završava projekat „Visit Sarajevo - Feel the spirit of ramadan“ koji je MIZ Sarajevo realizirao u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo (KS).
„Možemo reći da je ovo bio izvrstan projekat. Privodimo ga kraju koncertom i jako je bitno što je koncert humanitarnog karaktera. Mi ćemo u budućnosti nastaviti da podržavamo ovakve projekte. Vidjelo se koliko grad živi, koliko je bilo turista, i očekujemo da to bude sve bolje iz godine u godinu. Islamska zajednica će biti naš partner“, izjavio je dr. Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice KS.
U programu učestvuju brojni gosti iz Bosne i Hercegovine i svijeta, među kojima su Mesut Kurtiš, Eldin Huseinbegović, Hanka Paldum, Burhan Šaban, Aziz Alili, Naida Kraljić, i drugi.
„Hvala Islamskoj zajednici na prilici da budem sa mojim slušateljima, sa braćom i sestrama u Sarajevu, u Bosni. Mislim da je ovo za mene prvi put da budem van svoje zemlje za vrijeme Bajrama. Radostan sam što ću prezentirati svoje najpoznatije ilahije, ali sam radostan i što ću raditi s najboljim producentima. Mi smo spremni i imat ćemo lijep koncert sutra“, naglasio je Mesut Kurtiš, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike i gost koncerta.
Internacionalni orkestar najboljih muzičara iz Bosne i Hercegovine bit će obogaćen solistima na kanunu i naju iz Turske.