NAJPOZNATIJI SVJETSKI UČAČ KUR’ANA MISHARY BIN RASHID ALAFASY BIO JE MUSAFIR U BOŠNJAČKOM ISLAMSKOM KULTURNOM CENTRU RICHMOND HILL U NEW YORKU
Autor: B.net
Objavljeno: 23. Apr 2023. 13:04:37
Islamska zajednica & Kulturni centar Plav i Gusinje u New Yorku u povodu završetka Ramazan i šerifa organizirala je bajramsko veče u kojem je specijalni musafir bio jedan od najpoznatijih svjetskih učača Kur’ana Mishary bin Rashid Alafasy.


Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hillu, iako je po kapacitetu jedan od najvećih centara u New Yorku ali i šire, koji je jedan od četiri vakufa IZ Plav-Gusinje, bio je premalen da primi sve one koji su imali želju da prisustvuju ovakvoj jednoj posebnoj večeri Kur’ana koja se vrlo rijetko dešava. Ipak IZ Plav-Gusinje je pošlo za rukom i uspjeli su ugovoriti dolazak Misharya bin Rashid Alafasya.
Teško je riječima opisati cijeli tok večeri i radost svih vjernika, ali njujorška Sandžak tv se potrudila da snimi cijeli tok večeri, preporučujemo da pogledate pod linkom:


U programu su učestvovali hafizi dr. Haris Hadžić, dr. Mohammed Motawee, te imam Nermin Huseinović i drugi imami, kao i polaznici mektebske nastave ove zajednice i izvođači ilahija i kasida.
Naravno, organizatori dolaska hafiza Alafasya, nekoliko dana prije ove veličanstvene večeri, naglasili su nam da je ovo samo večer Kur’ana, i da im je želja na kraju Ramazana da obraduju srca vjernika, svojih članova zajednice i drugih koji posjećuju ovu prekrasnu džamiju i vakuf, a povod je Ramazanski bajram, te da ne ulaze u bilo koja politička pitanja ili previranja.

Šeik Mishary Bin Rashid Alafasy je svjetski poznati Qari Kur'ana, imam, daija iz Kuvajta. Šeik Mishary Alafasy je imam Velike džamije u Kuvajtu koja se zove Masjid Al-Kabir i svake godine predvodi teravih namaz u Ramazanu.

Rođen u Kuvajtu 5. septembra 1976., šeik Mishary Alafasy je hafiz al-Kur’an, koji je naučio Kur'an napamet između 1992.-1994. Diplomirao je na Islamskom univerzitetu u Medini, gdje se specijalizirao za deset dokazanih i provjerenih učenja Kur'ana. On također drži razne idžaze velikog broja učenjaka Kur'ana. Ima idžazu u Aasima ibn Abi al-Najudu recitaciji od šeika Abdul Rafija bin Radvana Al Sharqawija, uključujući i druge.

Shaikh Mishary Alafasy često se pojavljuje na televizijskim i radio stanicama, a njegove recitacije su dostupne na njegovom zvaničnom YouTube kanalu i hiljadama drugih kanala koje su pokrenuli njegovi slušatelji.

Sheikh Alafasy je objavio razne nasheed albume. Samo svojim glasom pjeva na arapskom, engleskom i francuskom. Njegovi našidi ne uključuju muzičke instrumente, imajući na umu islamske principe.