UDRUŽENJE „BOSNI U AMANET“ ORGANIZUJE: FESTIVAL NARODNE NOŠNJE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 19. May 2023. 16:05:46
U sklopu obilježavanja dvogodišnjice svog postojanja, Udruženje „Bosni u amanet“, 22. maja ove godine u Sarajevu, organizuje Festival narodne nošnje. Isti će se održati u hotelu „Saraj“ sa početkom u 19 sati. Manifestacija će započeti sat ranije okupljanjem učesnika ispred Katedrale odakle slijedi defile do Sebilja na Baščaršiji te, nakon kraćeg kulturno-zabavnog programa, do hotela „Saraj“. Po riječima Safije Haskić, predsjednice i osnivača ovog Udruženja najboljim učesnicima pripast će prigodne novčane nagrade.


- Nagrade su predviđene za najbolji odjeveni folklorni anasambl, te po tri nagrade za najbolju žensku i mušku narodnu nošnju, kaže Safija Haskić. Očekujemo da će nam se pridružiti više Kulturno umjetničkioh društava ali i pojedinaca koji posjeduju neku od narodnih nošnji. Pored naših članova, u zabavnom dijelu programa, pridružit će nam se i članovi Udruženja za čuvanje, njegovanje i promociju patriotskog muzičkog stvaralaštva „To se pamti“ iz Sarajeva. Tako će uz orkestar „Dikan“ pod rukovodstvom Ismeta Arnauta, pored mene, zapjevati i: Rizo Hamidović, Hamid Ragipović Besko, Mirsad Jarović, Fikret Šurković, Dika Bašić, Semir Hasić, Andrija Števanić, Ragib Saračević, Naida Efendić, Snježana Komar, Alma Fazlić... Vrlo zanimljiv nastup imat će i sarajevsko kulturno umjetničko društvo „Lola“.


Safija Haskić i Mirsad Jarović

Inače, Udruženje „Bosni u amanet“ osnovano je prije dvije godine sa ciljem očuvanja tradicije, kulture i običaja kao i očuvanja tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme sevdalinke, edukacije djece i mladih.

- Želimo da mlade što više uključujemo u naše projekte, da snimamo pjesme i video spotove u kojima će svaki grad biti opjevan kroz dio svoje tradicije, istorije, kulture i poznatih ličnosti, kaže Safija Haskić. Do sada smo opjevali pet gradova. Ove godine pripremamo pjesme o Sarajevu, Travniku, Vitezu, Jajcu, Ključu i Visokom. Nećemo zapostaviti ni obuku mladih u izvođenju naših tradicionalnih pjesama sevdalinki, sviranju različitih muzičkih instrumenata te rad sa njima kroz dramske, folklorne i horske sekcije, obuku u vezu, pletenju, tkanju i kuhanju tradicionalnih bosanskih jela... Mnogo što šta od naših aktivnosti prezentovat ćemo kroz film „Bosni u amanet“ čije snimanje pripremamo.