DŽENAZA ZA ŽRTVE GENOCIDA U PRIJEDORU I OVE GODINE 20. JULA U MC "KAMIČANI"
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 07. Jun 2023. 14:06:50
U Bihaću je u utorak održana sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula - Dana sjećanja na strašne ratne zločine sa elementima genocida počinjene u Prijedoru i dolini Sane, u Bosni i Hercegovini. I ove godine su predviđene brojne aktivnosti ovim povodom koje će biti okončane na dan dženaze za šehide 20. jula 2023. godine na prostoru budućeg Memorijalnog centra "Kamičani" u Kozarcu, prenosi Anadolija.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a razmatrano je i doneseno nekoliko važnih odluka za organizaciju ovogodišnjih aktivnosti povodom 20. jula.

"Usvojili smo programske aktivnosti za ovu godinu, te razmatrali pitanja proistekla iz zapisnika od prethodne godine. Konstatovali smo da će se dženaza za prijedorske šehide klanjati u Memorijalnom centru 'Kamičani' 20. jula 2023. godine i da je u toku završna priprema programskih sadržaja koji će biti predstavljeni za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja na strašne ratne zločine sa elementima genocida počinjene u Prijedoru i dolini Sane. I ove godine je planiran biciklistički maraton 'Bihać – Prijedor – Kamičani', edukativni sadržaj, vjerske aktivnosti prije i na dan dženaze i usvojili smo značajne materijale koji su pripremljeni za ovaj događaj“, rekao je muftija Kudić i nastavio:

“Također smo u toku dogovora o direktnom televizijskom prijenosu komemoracije i dženaze 20. jula. Isto tako, u narednih nekoliko dana ćemo predstavnicima vlasti na svim nivoima poslati zahtjev sa obrazloženjem za proglašenje 20. jula, danom žalosti na području cijele Bosne i Hercegovine. Povorka sa posmrtnim ostacima šehida će 19. jula krenuti iz Identifikacionog centra Šejkovača i proći većinom krajiških gradova. Također smo u kontaktu sa organizacijama u dijaspori, te nam je veoma značajno da istina o teškim ratnim zločinima sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane bude prezentirana i u zemljama zapadne Evrope, Amerike, Australije, Turske i arapskog svijeta. Planirano je da reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović predvodi dženazu namaz. Kada su u pitanju visoki zvaničnici, tu svakako očekujemo najveće nosioce državne vlasti, ali i nižih nivoa, te predstavnike diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini."

Na sjednici je sekretar Organizacionog odbora Nazif Horozović predstavio dosadašnje aktivnosti, usvojen je program rada za naredni period i finansijski plan.

"Kultura sjećanja na najteže vrijeme kroz koje je prolazio naš narod i pretrpio zločine i genocid mora dobiti primat u našem individualnom i kolektivnom pamćenju. S toga je organizacija svih ovih aktivnosti povodom 20. jula od velikog značaja. Srebrenica i Prijedor su na dvije strane naše domovine, ali oni nose gotovo iste boli i nakon 30 godina. Prijedor je 1992. doživio sve ono što je Srebrenica doživjela 1995. godine, a danas proživljavaju negiranje, šutnju, poricanje i glorificiranje počinitelja genocida", istakao je na kraju muftija Kudić.