U subotu počinje manifestacija privrede, kulture i sporta
VOGOŠĆANSKI DANI 2023
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 07. Jun 2023. 15:06:52
Koncertom Amire Medunjanin, uz pratnju instrumentaliste Boška Jovića, u subotu (10.06.2023.) bit će zvanično otvorena ovogodišnja manifestacija privrede, kulture i sporta „Vogošćsanski dani 2023“. Manifestacija će trajati do 30. juna ove godine, i u okviru nje bit će održano više programa iz oblasti kulture, sporta te zabavnih sadržaja vezanih za najmlađu publiku. Tradicinalno će biti održano i „Veče folklora“, a svojim koncertom vogošćanima će se predstaviti i „Mustra orchestar“ sa izvođenjem tradicionalne muzike naroda Balkana te Hanad Džehverović sa gostima, grupa „Konvoj“, Ansambl „Nota“ i hor „Hazreti Hamza“.

Posjetioci će, tokom ove manifestacije, vidjeti i pozorišnu predstavu „Luda kuća“, komediju u režiji Saše Petrovića i monodramu „Sve je do nas“, autora i glumca Emira Hadžihafizbegovića. Bit će upriličena i projekcija dokumentarnog filma Avde Huseinovića „Husein kapetan Gradaščević“, a planirane su i izložbe ručnih radova udruženja“Sahan”, izložba fotografija Planinarskog društva “Planinar”...


Među sportskim sadržajma izdvajamo Turnir prijateljstva u košarci, tradicionalnu Atletsku trka za najmlađe, Odbojkaški “Vogošća kup 2023”, planinarski pohod na brdo Žuč, te Kup “Vogošća-lov ribe udicom na plovak“ lokalnog ribolovnog društva.

Za najmlađe bit će upriličene manifestacije „Ljeto u našem gradu“, „Igre zaigraj-sa prijateljima se poveži, svoje vještine odveži“ te „Porodična olimpijada“ (zabava za cijelu porodicu), a neće, u okviru zabavnog parka za mlade, izostati ni lingišpir.

Tokom ove manifestacije promovisat će se i određeni broj novih knjiga među kojima su „Priče o ljudima i ljudima“ autorice Indire Kučuk-Sorguč, „Bajke u ogledalu“-knjiga za djecu koautorice Lidije Sejdinović, Knjige za djecu „Priče iz srcolike zemlje“ autora Elvira Halilovića, „Smijem li ti reći da te volim“ autora Amira Misirlića i „Mali heroji i smrtonosno blago“ autora Davuda Muminovića.

U programu manifestacije bit će i Panel diskusija na temu „Nacionalni populizam u BiH: Zloupotreba demokratije“.

U sklopu ove manifestacije, povodom obilježavanja Dana Općine Vogošća, održat će se i Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj će se, zaslužnim pojedincima i kolektivima, za njihov doprinos u promovisanju ove lokalne zajednice, uručiti najveća općinska priznanja i Zahvalnice.