OTVORENI ODGOVOR SLAVI KUKIĆU U IME BOSANSKOG PREDSJEDNIKA DENISA BEĆIREVIĆA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 10. Jul 2023. 15:07:58
Gospodine Kukiću,
Nisam ni znao da ste i vi u Savjetu za vanjsku politiku pri kabinetu člana Predsjedništva bosanske države Denisa Bećirovića dok se niste javno očitovali da dajete ostavku na svoje mjesto savjetnika.

Otvori link ovdje.

Nisam ni prozvan ni plaćen, ali razlozi koje navodite za vašu ostavku ponukali su me da vam baš ja u ime Bećirovića javno odgovorim onako – „nizašto, bez koristi za sebe i za druge, iz potrebe koja je jača od koristi…“

Mnogo ih je, kažete, ali dva su vam razloga najspornija: - Bećirovićev neprihvatljiv odnos prema pitanju Sutorine, te njegova komuniciranja s političkim i državnim vrhovima bosanskohercegovačkih susjeda – Srbije posebice.

Pa zar je moguće da vi, profesore Kukiću, imate drugačiji odnos prema Sutorini od odnosa kojeg je u „Rezolucije o Sutorini“, Bećirević iznio i uputio u parlamentarnu proceduru bosanske države u decembru 2014. godine?

Otvori link ovdje .

Zar je moguće da vi, ugledni mostarski profesor socijaldemokratske provenijencije, niste u stanju da razumijete o čemu se ovdje radi kada je riječ o Sutorini?

Ja ću vam reći, profesore Kukuću, radi se o brutalnoj izdaji i pljački bosanske državne imovine u korist Crne Gore kako bi joj neodgovorni i nesavjesni državni bosanski čimbenici u to vrijeme omilili dobre susjedske odnose s Bosnom do prve sljedeće prilike za srpsko-crnogorsku agresiju na nezavisnu i suverenu bosansku državu.

Očito, profesore Kukiću, vaš je bosanski državni patriotizam zakržljao do te mjere da je o Sutorini beskorisno s vama polemizirati. Ali je korisno ovdje istaknuti da je predsjednik Bećirević pokazao visoki stupanj državno-bosanske svijesti unatoč vama i vama sličnim, kojima te svijesti nedostaje.

Ništa manje nije porazan ni vaš drugi razlog za ostavku, niti je išta manje naše bosansko razočarenje u vašu ocjenu komunikacije predsjednika Bećirevića s političkim vrhom naših susjeda – Srbije posebice.

Profesore Kukiću, ne znam gdje vi, zapravo, živite i šta pratite šta govori i radi predsjednik Bećirević, ali znam da ste skroz u krivu. Predsjednik Bećirević ne samo da govori državno-bosanski, gdje se može naći svaki bosanski građanin koji voli bosansku državu, već se državnički i ponaša na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni.

Upravo obrnuto vašem protestu pratim njegove komunikacije sa bosanskim susjedima, koji su osuđeni za agresiju i udruženi zločinački poduhvat, Bećirević pokazuje iskrenost i hrabrost da kaže ono što od njega, kao bosanskog državnika, očekuju svi dobronamjerni bosanski građani i svi bosanski patriote, koji su branili slobodu i čast bosanskog čovjeka.

Vi nas, profesore Kukiću, niste samo razočarali, već ste sami sebe osramotili, objašnjavajući nam zašto više niste savjetnik predsjedniku Bećireviću, koji je, očito, mislio da vi razumijete da bosanski susjedi – Srbija posebice razumije samo čvrst, jasan i odlučan stav o bitnim pitanjima bosanske državne neovisnosti i suverenosti.

I umjesto da budete ponosni da bosanski socijaldemokrati imaju jednog takvog državnika poput Denisa Bećirevića, koji ima riječ, srce i dušu za bosanske žrtve genocida i udruženog zločinačkog poduhvata, vi, profesore Kukiću, ne samo da brukate sebe, već brukate i socijaldemokraciju, koju vi zamišljate da djeluje po balansiranom etničkom i nacionalnom ključu, ali da se to ne naglašava, već da se podrazumijeva da tu treba da bude što manje ili nikako Bošnjaka/Bosanaca, kako bi član Predsjedništva Bošnjak dokazao da je pravi socijaldemokrata poput vas, koji je Hrvat pa samim time vrijedi koliko pet Bošnjaka, uključujući i mjesto u Savjetu za vanjsku politiku pri kabinetu člana Predsjedništva bosanske države Denisa Bećirovića.

Žao mi je, profesore Kukiću, što ste dali ostavku, ali mi je drago što ste iskreni pa nam serbes otkrili što je u vašoj glavi a što ne može ući u našu bosansku glavu, a to je da se Sutorina džabosun poklanja Crnoj Gori te da bosanski državnik, poput Denisa Bećireviće, saginje glavu i povija kičmu pred negatorima genocida i udruženog zločinačkog poduhvata protiv Bosne i bosanskih građana, uglavnom Bošnjaka- muslimana.

Stoga, ovaj moj javni odgovor u ime Denisa Bećirevića na vašu ostavku shvatite kao prijateljski i komšijski savjet da preispitate vaš bosanski patriotizam i vaš socijaldemokratski pragmatizam kako biste popravili svoj profesorski multietnički i multinacionalni imidž.

Učim dovu Milostivom Allahu da olakša bol i patnju žrtvama genocida u Srebrenici, a tridesetorici naše braća – šehidima, kojima će se klanjati dženaza-namaz u utorak, 11. 07. 2023. god. neka Allah Milostivi podari lijepi Džennet. Amin!

Marrakaš, 10.07. 2023.