NA DANAŠNJI DAN PRIJE 15 GODINA UHAPŠEN ZLOČINAC RADOVAN KARADŽIĆ
Autor: B.net
Objavljeno: 21. Jul 2023. 15:07:54
Na današnji dan prije 15 godina u Srbiji je uhapšen tada najtraženiji bjegunac u Evropi ratni zločinac Radovan Karadžić.

Karadžić je 12 godina bio bjegunac. U skrivanju je imao pomoć osoba i struktura s područja entiteta RS i Srbije. Posljednji put prije nego je "nestao" viđen je 1996. u Han Pijesku.

U bjekstvu u Srbiji izgradio je svoj svijet, predstavljao se kao Dragan David Dabić te se bavio alternativnom medicinom, držao predavanja, prodavao hamajlije i slično. Uz izmijenjeni imidž, s dugom bradom i kosom kretao se slobodno i nije bježao od javnosti.

Karadžić je uhapšen u beogradskom gradskom autobusu na liniji 73, a agenti su tvrdili da se spremao na bjekstvo.


- Na današnji dan, tačno prije 15 godina, uhvaćen je i priveden pravdi jedan od najvećih ratnih zločinaca Radovan Karadžić tzv. dr. Dabić.
Nek se dobro pripaze sljedbenici njegove presuđene ideologije, riječju i slikom je poručio najbolji bh. karikatirist Šukrija Meholjić.

Tužilaštvo Haškog tribunala ga je još u novembru 1995. optužilo za genocid i zločine protiv čovječnosti, počinjene nad nespskim stanovništvom u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

2019. godine Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), kao pravni nasljednik Tribunala u Hagu, izreklo je kaznu doživotnog zatvora Karadžiću. Karadžić je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja, objavio je portal Vijesti.ba.