KOŠARKAŠI BIH DEKLASIRALI MAĐARE SA 25 KOŠEVA RAZLIKE, NAJEFIKASNIJI MUSA SA 26 POENA
Autor: NAP
Objavljeno: 17. Aug 2023. 00:08:40
Izabranici Adisa Bećiragića deklasirali su večerašnje rivale i plasirali se u polufinale pretkvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, a konačni rezultat bio je 78:103.

Naša selekcija meč je otvorila serijom od 0:5, Mađari su uspjeli pogoditi za tri poena, no to je bilo sve što su u prvih nekoliko minuta uspjeli uraditi.

Nakon toga naša selekcija pravi seriju od 0:11 i dolazi do rezultata 3:16. Do kraja se prednost popela na 16:36, a u jednom momentu je bila i 22 poena razlike, te je ovo i jedna od najboljih četvrtina u historiji naše selekcije.

U drugoj četvrtini obje selekcije su postigle manji broj poena nego u prvoj, no naš tim je do odlaska na odmor na krilima Muse, Nurkića i Garze povećao prednost za još devet poena, odnosno na ukupno 29 i već tada je bilo jasno ko će izaći kao pobjednik iz ovog duela.

Ideja mađarskog selektora u nastavku očigledno je bila da brzim faulima nešto pokuša napraviti, ali to mu nije pošlo za rukom.

Mađari su brzo ušli u bonus što su manje-više uspješno koristili naši košarkaši (uzgred, napravili su samo jedan faul u trećoj dionici), te za još dva poena popravili prednost u ovoj četvrtini, bilo je 52:83.

Posljednju četvrtinu Mađarska je otvorila serijom od 4:0 i generalno je to bila jedina dionica u kojoj su uspjeli smanjiti prednost Zmajeva koji su ipak uspjeli doći do trocifrenog broja poena i na dominantan način se plasirati u polufinale turnira.

Uvjerljivo prvo ime susreta bio je Džanan Musa s 26 poena, pet skokova i sedam asistencija, a pratili su ga Amar Alibegović s 14 poena, pet skokova i dvije asistencije, te Jusuf Nurkić koji je upisao double-double s 12 poena, 10 skokova i tri asistencije. Dvocifren je bio i Garza s 10 poena, pet skokova i dvije asistencije.

Kod Mađarske se istakao Perl sa 21 poea, tri skoka i pet asistencija, dok je Vojvoda upisao 17 poena i tri asistencije.

Naša selekcija će tako kao drugoplasirana iz grupe B za dva dana igrati polufinale protiv Izraela, dok će Poljska kao pobjednik grupe igrati protiv drugog iz grupe A i još jednog domaćina ovog turnira, ekipe Estonije.