SFF DA UTVRDI KOJE ODGOVORAN ZA PROMOCIJU ČETNIŠTVA NA PLATNU
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 18. Aug 2023. 12:08:36
Organizator Sarajevo Film Festivala (SFF) se oglasio, očito na pritisak javnosti, zbog promocije četništva na platnu usred Sarajeva. Kada ne znaju ulogu domaćina da pokažu gostu gdje mu je mjesto, onda bolje da su potonuli i da se nisu javljali jer su uhvaćeni u laži.

SFF odgovornost za prikazivanje (djelova) filma koji srpsko-četničke zločince prikazuju kao ‘eroje, prebacuje na "CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija". Naravno, oni koji žive četništvo, oni ga i snimaju, propagiraju. Što četnik – zločinac ima krvavije ruke taj ima veću ulogu u srpskom društvu, pa i na filmu.

Nego, dobro treba pročitati šta u saopćenju SFF-a piše:

- "U okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu festivala, najavljen je između njihovih ostalih novih projekata, i film koji je još uvijek u postprodukciji - 'Heroji Halijarda'. Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika. Sadržaj prezentacije je bio isključivo odgovornost Telekoma Srbije"!?? – kraj citata!

Znači, nosioci organizacije SFF-a, saopćenjem potvrđuju, da su znali za projekat 'Heroji Halijarda' koji veliča četnike na čelu sa zločincem Dražom Mihailovićem koji je osuđen i strijeljan upravo zbog ratnih zločina, i da će biti prikazan.

Telekom Srbije je to isto u saopćenju potvrdio, citiramo:
- “Takođe, činjenica koja ide u prilog tome da su organizatori festivala bili upoznati sa filmom Heroji Halijarda je i informacija da su samoinicijativno, ponovo u pisanoj komunikaciji još 8. juna poslali upit izvršnim producentima iz Contrast Studios-a sa interesovanjem kako napreduje razvoj filma i da bi ga rado pogledali i uzeli u razmatranje za Festival”, kraj citata!

Znači, znali su!

Zato čelnici SFF-a, direktor i ostali, neovisno kako se zovu, trebaju ispitati kompletan slučaj, koje ispred organizatora razmjenjivao emaile i preduzeti konkretne poteze kažnjavanja, odnosno otpuštanja iz SFF-a odgovornih za ovaj veliki skandal i pokušaj narušavanja ugleda. Jer je nedopustivo da se u Sarajevu, najzad i u bilo kojem društvu koji njeguje antifašizam veličaju srpski zločinci, a dobro je poznata kolaboracija četnika, nacista, fašista i ustaša tokom Drugog svjetskog rata.

Najzad, zar je vjerovati velikosrpskom agresoru na državu Republiku Bosnu i Hercegovinu, koji je četiri godine držao pod opsadom glavni grad Sarajevo, planski i ciljano ubijali njegove građane širom države, izvršili genocid nad Bošnjacima, porušili sve džamije… Opet, više od tri decenije nastavljen je kontinuitet zla na državu Bosnu, agresija na kulturu, otimačina kulturne baštine, zabrana bosanskog jezika… Nakon svega, SFF ih pusti u kuću i očekuju da im prodaju poštenje i to baš na daskama SFF-a u kojem su zbog velikog značaj uprte oči javnisti. Namjera je više nego jasna, plansko rušenje ugleda SFF-a, jer Nemanja Kusturica, Radoš Bajić & comp. ne mogu podnijeti da eminentni gosti iz cijelog svijeta gaze crvenim tepihom u gradu na Miljacki, koji su srpski zločinci četiri godine držali pod opsadom. Tri decenije nakon rata umjesto poruka izvinjenja i mira konstantno se iz Beograda - preko paljansko-laktaških megafona šalju poruke mržnje, huškanje na rat, secesionionizam… Naivno je od onih koji veličaju ratne zločince i snimaju o njima filmove, da očekuju da im prodaju poštenje i to baš na daskama SFF-a.

SFF je nastao kao otpor fašizmu ratne 1995., u Sarajevu pod opsadom, ali i dokaz da velikosrpski fašisti nisu uspjeli srušiti kosmopolitski duh ovog grada i plemenitih građana. SFF je prepoznatljiv kulturni događaj i svjetska manifestacija filma. Otvorena namjera agresora je napad na kulturu i upravo da uništi Sarajevo Film Festival koji je nastao u vaktu velikosrpske agresije. Kada vojne, policijske i paravojne četničke formacije nisu uspjeli umarširati sa oružjem u ovaj grad, e hajmo sada umarširati sa zločincima na filmskom platnu.