SLAVEN KOVAČEVIĆ: OHR JE OVOM PRESUDOM OSRAMOĆEN (VIDEO)
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 29. Aug 2023. 15:08:21
Nakon što je danas objavljena presuda u slučaju Kovačević, održana je press konferencija kluba zastupnika DF-a, na kojoj se obratio i apelant dr. Slaven Kovačević.

Kovačević je rekao da EU nikada neće prihvatiti ovakvu BIH u EU.

- Svi koji govore da BIH treba ostati sa dva entiteta i tri naroda, to rade oni koji neće da BIH postane članica EU.

Jako me interesuje šta će reći zemlje Kvinte. Jako me zanima šta će reći OHR koji je ovom presudom osramoćen. Visoki predstavnik je pokušao da uvede etnički izborni prag, a onda je to pretvorio u etnički količnik za jedna od entiteta, ali koji mora biti usaglašen sa Ustavom BIH.

Ovdje kaže ne! Svaki građanin mora imati jednako pravo. Jako me zanima šta će reći Delegacija EU. U Briselskom sporazumu govore da će se desiti ograničene reforme Ustava, uz naglasak da se provedu sve presude Evropskog suda, rekao je Kovačević i dodao:

- Ima onih koji govore kako se ova presuda neće provesti. Ja ću se postaviti nešto čvršće od ostalih apelanata, ona će biti implementirana samo kada ja kažem da sam zadovoljan.

Dodao je da će biti zadovoljan samo onda kada nestanu razlozi za podnošenje apelacije.

- Krivično je djelo neprovođenje presude Evropskog suda, kao što je krivično djelo i neprovođenje Ustavnog suda BIH. Tako da oni koji govore da je teško i podstrekava da se ne provodi ova presuda, neka znaju da podstrekivanje ima jednako obilježje krivičnog djela kao i neprovođenje, kaže Kovačević.