PUTIN JE U SOČIJU BACIO LOPTU NA UN I ZAPAD
Autor: Mehmet Koçak
Objavljeno: 08. Sep 2023. 14:09:30
Nakon pauze od oko godinu dana, tokom sastanka predsjednika R. Tayyipa Erdoğana i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Sočiju razgovaralo se o aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Ovaj susret nije bio samo između dvije zemlje, već su zbog važnosti glavnih tema sastanka oči svijeta bile uprte u Sočiju.

Na sastanku u Sočiju kao zajednički stav usvojen je nastavak odnosa dvije zemlje, uglavnom trgovine, energetike, poljoprivrede, turizma, privrede i financija.

Odlučeno je da se surađuje u rješavanju postojećih problema u Libiji i Siriji.

Osim toga, nije bilo prigovora na nastavak posredovanja Turske u zaustavljanju tekućeg rata Rusije i Ukrajine.

Međutim, oživljavanje Crnomorske inicijative, što je bilo očekivanje svjetskih metropola, odnosno povratak Rusije na žitni sporazum, nažalost, nije bilo moguće ostvariti.

“Obojica smo odobrili sporazum i pristali da produžimo ugovor tri puta, iako obećanja koja su nam data nisu ispunjena. Naši zapadni partneri su nas prevarili. Neka obećanja budu ispunjena za nekoliko dana, mi ćemo se sami potruditi da ovaj žitni koridor održi. Nismo protiv ovog sporazuma. Vratit ćemo se na ovu inicijativu u narednim danima ako sva obećanja budu ispunjena. Ovome nema potrebe ništa dodavati”, rekao je Putin otvarajući vrata za povratak na sporazum.

Putin je ovom izjavama naveo da će tokom sporazuma sklopljenog u Istanbulu 2022. godine biti ukinute barijere za pristup Rusije svjetskom tržištu za izvezene poljoprivredne proizvode, posebno đubriva i sjemena, te ukinuti finansijsku barijeru kako bi se osiguralo slobodno trgovinu poljoprivrednim proizvodima, ali su evidentirani uslovi koji nisu ispunjeni i usvojeni novi uslovi, želi da se sklopi sporazum uz posredovanje Turske i pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija (UN). Štaviše, Putin se protivi činjenici da je 70% žitarica prodato Africi, dok je Evropa otkupila 70% žitarica nakon što je pušteno u promet. Putin je uporan u svom stavu da će izvoz žitarica u zemlje koje se bore sa glađu u Africi biti dozvoljen preko Turske, ali da će novi sporazum biti dozvoljen u Evropu i druge zemlje ako se prvenstveno ispune zahtjevi Zapada da se olakša ruski poljoprivredni izvoz.

Predsjednik Erdogan, Putinove izjave-, da je Turska spremna da izvozi žito u afričke zemlje nakon prerade, da je novi protokol koji sadrži Putinove zahtjeve spreman za slanje UN-u kako bi se zadovoljile potrebe Evrope i drugih zemalja za žitom, da vrata nisu zatvorena, odobrenje UN-a i odobrenje zapadnih zemalja.To ukazuje da će, ako se prihvati, problem biti riješen.

Zapravo, Putin je u pravu u svojim pritužbama, prigovorima i zahtjevima, a njegovi prijedlozi su smjernice za pomirenje.

Rusija je bila prinuđena da napusti sporazum o 'Koridoru za žito', koji je nazvan 'Inicijativa za crnomorsko žito'. Jer obećanja data u prvom sporazumu nisu ispunili ni UN ni Zapad.

Tako je na sastanku u Sočiju predsjednik Erdogan učinio svoj dio da rastereti svjetsko javno mnijenje i prevaziđe nestašicu hrane s kojom će se svijet suočiti. Putin je, s druge strane, na sebe prebacio odgovornost na UN i Zapad, navodeći prihvatljive razloge.

Podsjećam da će, ukoliko se ne postigne dogovor, svijet, a posebno afričke zemlje, imati ozbiljnih problema u pogledu osnovnih životnih namirnica.

Sada je odgovornost na UN-u i zapadnim zemljama. Ako ne bude kompromisa, i UN i zapadne zemlje biće krive za neispunjavanje svojih obaveza.

Naređujući invazioni rat protiv Ukrajine, Putin je nanio veliku štetu i svojoj zemlji i svjetskoj ekonomiji.

Međutim, činjenica je da su lideri SAD i zapadnih zemalja, kao i Putin, krivi za raspirivanje ovog rata. Međutim, druga je činjenica da je Putin svojim zamjerkama i kritikama na račun otvaranja ikone žitnog koridora opravdao zahtjeve.

Foto: Anadolija