NAKON SAD I BRITANIJE: I FRANCUSKA UPUTILA PORUKU DODIKU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 08. Sep 2023. 17:09:04
Glasnogovornika Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Francuske dao je izjavu za javnost koa zvanični stav ove države povodom dešavanja u Republici Srpskoj.

- Prijetnje g. Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, kojima je cilj da zabrane ulazak u ovaj entitet visokom predstavniku, g. Christianu Schmidtu, instituciji uspostavljenoj Dejtonsko-Pariški mirovnim sporazumom, predstavljaju napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg mora biti zagarantovana sloboda kretanja, navodi se u izjavi dostaljenoj medijima.

Dodaje se da je “ovakav razvoj događaja uslijedio nakon niza zabrinjavajućih mjera koje je ovaj entitet nedavno usvojio, ograničavajući slobodu medija i narušavajući jedinstvo Bosne i Hercegovine”.

- To je suprotno nastojanjima bosanskohercegovačkih vlasti da zemlju približe Evropskoj uniji, u korist svih građana Bosne i Hercegovine. Francuska, kao svjedok Dejtonsko-Pariškog sporazuma, potvrđuje svoju podršku visokom predstavniku i nastavit će čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Francuska poziva sve političke snage u Republici Srpskoj da se vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive članstva Bosne i Hercegovine u cjelini, poručuje se u saopćenju.

Podsjetimo, i portparol State Departmenta Matthew Miller oglasio se na Twitteru povodom odluke predsjednika RS Milorada Dodika da visokom predstavniku Christianu Schmidtu zabrani ulazak na područje ovog entiteta.

- Sjedinjene Američke Države osuđuju prijetnju Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika Schmidta da uđe u Republiku Srpsku. Nedvosmisleno stojimo uz Dejtonski mirovni sporazum, ovlasti visokog predstavnika Schmidta da ga provodi i državu Bosnu i Hercegovinu - napisao je Miller na Twitteru.

Takmođer, Lord Stewart Peach, specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, rekao je da su prijetnje Dodika u pravcu opstruiranja rada i kretanja visokog predstavnika su nezakonite, protivustavne i eskalacija su njegovih napada na Dejtonski mirovni sporazum i državu BiH.

Lord Peach je naglasio da "takvo djelovanja ima neizbježne posljedice".