FERATOVIĆ: NAPAD NA IMAMA BUDIMLIĆA JE NAPAD NA ISLAMSKU ZAJEDNICU I SVAKOG BOŠNJAKA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. Sep 2023. 00:09:04
Centar bošnjačko-američke zajednice u New Jerseyu (Elmwood Park) najoštrije osuđuje podmukli napad na uglednog imama Bosansko-hercegovačkog centra u New Yorku mr. Idriz-ef. Budimlića, na kojeg je NN lice, bez ikakvog povoda fizički nasrnuo, vjerovatno sa metalnim boksom u šaci, nanijevši mu teške povrede na licu i nakon takvog krvoločnog čina pobjegao je sa lica mjesta.

Centar bošnjačko-američke zajednice osuđuje postupak njujorške policije (NYPD) koji se nekoliko sati prije ovog napada na imama Budimlića nisu odazvali na telefonski poziv, jer se ista osoba nasilnički ponašala, i to u našem vakufu, našoj džamiji i centru koji je otvoren za sve ljude dobre volje, neovisno na rasnu i etničku pripadnost.

Nadležni u policiji i Gradskoj upravi u New Yorku moraju pod hitno istražiti ovaj slučaj, zašto se policija nije odazvala i svim mehanizmima policije nastojati da se vinovnik ovog zločinačkog čina liši slobode i privede licu pravde, da odgovara za svoje zlodjelo. Sumnjamo da je napadač ciljano poslat na jednog nevinog čovjeka, koji je primjer ljudskosti i koji časno i dostojanstveno obavlja imamsku dužnost. Ujedno, policija mora pojačati prisustvo kod BHICNY i zaštiti vjernike, od nasilnika, islamofoba, kriminalaca… kako bi se u ovom gradu i državi osjećali slobodnim, da se u svome vakufu okupljaju Bošnjaci - članovi ove zajednice, koji su 90-tih u vaktu agresije na Bosnu i Hercegovinu preživjeli srpsko-hrvatski genocid i udruženi zločinački poduhvat, kao i policijske represalije u Sandžaku.

Centar bošnjačko-američke zajednice pruža punu podršku imamu Budimliću i njegovoj porodici i stojimo im na raspolaganju, kako je predsjednik odbora naše zajednice istako prilikom posjete povrijeđenom imamu. Jer ovaj napad na imama Budimlića je napad na sve nas i na svakog Bošnjaka i na Islamsku zajednicu u SAD i šire.

Dovimo Gospodaru svjetova za Idrizov brz oporavak. Amin! - piše u saopćenju Odbora Centra bošnjačko-američke zajednice u Elmwood Parku (NJ) koje je potpisao predsjednik Fadil Ferativić.