U SARAJEVU NA AHIRET PRESELIO AMIR (AHMET) ŠABOVIĆ
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 04. Oct 2023. 18:10:42
"A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u Džennet Moj!" (Al-Fagr, 27, 28, 29, 30)

U Sarajevu, utorak večer, 3. oktobra 2023., na Bolji svijet u 75. godini preselio je Amir Šabović. Rođen je u Plavu (Sandžak) 1. marta 1948. godine. Bio je dugogodišnji rukovodilac u sarajevskom Famosu. Poznat je bio po dobročinstvu. Bio je ljudina, mnogi koji su mu se obratili za bilo kakvu pomoć izašao im je u susret. Godinama prije rata poznat je bio po tome u Hrasnici, Ilidži i Sarajevu.
Jedan je od organizatora bedema odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine od srpsko-crnogorskog genocidnog agresora 1992 -1995. Kao pripadnik časne Armije Republike Bosne i Hercegovine, sa komandnih pozicija pošteno i dostojanstveno je branio sve građane Sarajeva i BiH, neovisno na nacionalnu i vjersku pripadnost. S pravom su ga zvali Soko sa Prokletija.

Jedan je od osnivača Zavičajnog udruženja Plavljana i Gusinja za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Sarajevu u čijem radu je dao veliki doprinos.

Moj babo rah. Redžep bio je pobratim sa Amirovim starijim bratom rah. Muratom. To bratsvo su snažno obojica čuvali. Bilo mi je zadovoljstvo i čast sa ovodunjalučkih razdaljina gdje smo živjeli rah. Amir i ja, održavali smo naše bliske bratske veze, poštovanje i veliko uvažavanje koje je bilo između nas.

Posebno su bili dirljivi bratski susreti mojih rah. roditelja Redžepa i Nurije sa njima dvojicom i njihovim plemenitim sestrama Aljkom, Pašom kao i rah. Šemom.


Molim Gospodara Svjetova da se smiluje rah. Amiru i pokloni mu Džennet, veliki sabur, da je glava zdravo i bašum sagosum njegovoj supruzi Muzaferi, sinovima Adisu i Dinu, unučadima Hamzi i Alti, sestrama Aljki i Paši, te bratstvu Asnukić – Šabović, i svima u rodbini i bratsvu. Amin

Inna lillahi we inna ilejhi radži’un.

Sa dubokim bolom i žaljenjem,
Esad Redžep Krcić