JUBILEJ - STO GODINA PONOSA: NOGOMETNI KLUB “OZREN” IZ SEMIZOVCA OBILJEŽIO 100 GODINA OD SVOG OSNIVANJA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 15. Nov 2023. 15:11:50
U prepunoj Kino sali Upravne zgrade Javne ustanove KSC Vogošća “Jasmin Isanobvić Žuti”, u utorak, 14. novembra ove godine, pod motom “Sto godina ponosa”, održana je Svečana akademija u okvir koje je Nogometni klub “Ozren” iz Semizovca obilježio 100 godina od svog osnivanja. Nakon kratkog filma o stogodišnjoj istoriji ovog kluba govorili su Sanin Ortaš, sportski direktor NK “Ozren” i Migdad Hasaović, Načelnik Općine Vogošća. Istakli su kako “Ozren” nije bio samo nogometni klub već sportska porodica u oviru koje su, u vremenu iza, stasavali brojni sportisti koji su svoje karijere nastavljali i u drugim, poznatijim, klubovima.


-“Ozren” je bio mjesto okupljanja naprednih omladinaca koji su težili za novim i pravednijim odnosima u društvu, rekao je Sanin Ortaš. Bilo je to mjesto gdje su u punoj mjeri dolazili do izražaja sloga i drugarstvo, mjesto gdje su mladi udisali sportski duh, htijenja i želje da se svakodnevnim radom postignu što bolji rezultati.


-“Ozren” je uvijek, isto kao i danas, imao nesebičnu podršku mještana Svraka, Semizovca ali i Općine Vogošća, koji su zajedno disali sa klubom pritičući u pomoć kada mu je bilo najteže, rekao je Migdad Hasanović. Sretan sam što je ova lokalna zajednica uvijek bila uz klub, pomagala mu da izgradi adekvatan spotski teren te mu bila na usluzi u najtežim trenutcima. U vrijeme kada slavimo, mi se prisjećamo i “Ozrenovih” jedanaest zaltanih koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine, u temelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine utkali svoje živote. Ešef Pustahija Ešo, Šefko Kevelj Trumbe, Suad Hegić, Amir Bešlija, Namir Merdan, Šaćir Fejzović, Nedžad Zlatarac, Ferid Zukić, Omer Hido, Idriz Alić i Mirzet Korjenić, poginuli su kao pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine.


Najzaslužnijim sportistima i onima koji su pomagali u radu kluba uručena su prigodna priznanja.

Nagradu za životno djelo dobili su: Porodica Husejnović, Rešad Džindo, Sead Gajević, Semiz Isen, Ibrahim Kerla, Jefto Lukić, Asif Bajramović, te postuhmno Mehdija Škrijeljo Slobodan Rajević.

Emin Dević, Nermin Turković, Enver Bajramović, Branislav Radičić, Sidet Korjenić, Osman Hadžić, Eldin Šabanović, Dragan Janjić, Sedin Bajramović, Faruk Dedić, Momčilo Kosić, Ešef Pustahija (posthumno), Kasim Dević, Džemil Suljević, Bego Mahmutović, Muris Krka, Aldin Hadrović, Husein Čaušević, Enin Bajramović, Ešref Dević, dobili su priznanja kao najzaslužniji fudbaleri, dok su priznanja za najzaslužnije trenere dobili Fadil Hodžić, Almir Smajić, Admir Selimović.

Mirsad Gajević, Samir Čekić, Sead Čakal, Džulaha Hodžić (posthumno) i Fahrudin Hamza primili su priznanja kao najzaslužniji finkcioneri.

Brojnim pojedincima, ustanovama i privrednim kolektivima, koji su pomagali u radu ovog kolektiva, uručena su priznanja “Prijatelj kluba”.

U prigodnom kulturno zabavnom program, izvedbom svojih pjesama, prisutne je počastio Armin Muzaferija.