UN, KOJE NE MOGU NATJERATI IZRAEL DA PROVEDE SVOJE ODLUKE, IZGUBILE SU SVOJ KREDIBILITET
Autor: Mehmet Koçak
Objavljeno: 20. Nov 2023. 01:11:48
Odobrenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) na nacrt rezolucije kojom se zahtijeva "trenutna i produžena pauza" u ratu u Gazi i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava od svih strana je, naravno, vrlo važno i ugodno od humanitarnog i savjesnog gledište.

Međutim, Izrael je odbio ovu odluku, smatrajući je ništavnom.

Jer cionistička država Izrael, pod zaštitom SAD-a i VB-a, nije provela nijednu odluku donesenu u UN-u zbog svoje okupacione politike, napada i masovnih ubistava od svog osnivanja 1948. godine.

Ako neka zemlja prkosi odluci VSUN-a, sljedeći korak je da Vijeće preduzme kaznene mjere.

U skladu sa poveljom UN-a, može narediti ovlašćivanje međunarodnih snaga da kazne zemlje koje se ne pridržavaju odluka Vijeća sigurnosti UN-a.
Značajan primjer ovoga bila je upotreba sile od strane vojnog saveza predvođenog SAD-om da preokrene invaziju iračkog vođe Sadama Huseina na Kuvajt 1991. godine.

Od 1967. godine nikada nije optužen, ispitivan ili kažnjen za okupaciju palestinskih zemalja, deportaciju (prisilnu migraciju) palestinskog naroda i masovna ubistva koja su predstavljala genocid.

Izraelska teroristička država već 75 godina uzrokuje uništavanje, okupaciju, prisilno raseljavanje i ubistva širom Palestine. 17-godišnja blokada učinila je Gazu neprikladnom za ljudski život. Palestinac je ubijen svake 4 minute, a palestinsko dijete svakih 10 minuta. Sada se Gaza, koja je spaljena i uništena, pretvorila u ruševinu. Činjenica je da je Izrael počinio velika razaranja i masovna ubistva gađajući bolnice, škole, džamije i crkve.

Osim toga, iako se mogu pokrenuti tužbe protiv Izraela, koji palestinski narod u potpunosti kažnjava prekidom dotoka struje, goriva, lijekova, vode i hrane u regionu, nažalost, neprimjena 'međunarodnog prava' protiv Izraela zbog politička moć i pritisak SAD je još jedno kršenje zakona i ratni zločin.

Ukratko, činjenica je da se pojas Gaze od najvećeg zatvora na otvorenom na svijetu pretvorio u najveće otvoreno groblje.

Cilj Izraela, koji je Palestince podvrgnuo genocidu, je da izbriše Palestinu sa mape.

…I suočeni sa svom ovom brutalnošću, pravna je sramota što UN nisu bili u stanju da nametnu odvraćajuću sankciju ili kaznu protiv Izraela, koji zanemaruje svoje odluke.

Sada, Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu i Haški sud pravde moraju uskočiti kao međunarodna pravna tijela i, bez odlaganja, osuditi državu Izrael i donosioce odluka, posebno premijera Netanyahua, koji ignorišu UN - rezolucije VSUN i prelaze sve crvene linije nepriznavanjem međunarodnog prava.Treba poduzeti radnje na pokretanju krivičnog gonjenja odgovornih za 'ratne zločine' i kršenja zakona protiv čovječnosti.
U suprotnom, sudije koje ne vrše svoja ovlašćenja također bi bile krive za kršenje zakona. Osim toga, ovi sudovi će također izgubiti poštovanje i biti diskreditirani.

Ako izraelski premijer Benjamin Netanyahu dobrovoljno ne učestvuje u suđenju u Hagu, on mora ili biti prebačen u Hag kroz operaciju, kao balkanski kasapin srpski lider Milošević, ili mora biti uhapšen tamo ako uđe u zemlju koja priznaje sud.

Čini se da Izrael trenutno nije previše zabrinut za odgovornost prema međunarodnom pravu.

Jer, iza njih stoje SAD i VB, koje zanemaruju univerzalne vrijednosti zakona i ljudskih prava i ugnjetavaju cijeli svijet koristeći svoju vojnu i političku moć, a nažalost, zakon se ne primjenjuje za Izrael i njegove vladare.

Sve ove činjenice pokazuju da u današnjem svijetu vrijedi princip 'pravo pripada jakima, a ne pravednima'.

Sporazumi i odluke kao što su prava, zakon, univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, mir i sloboda, rezolucije UN-a, Bečka konvencija država i Ženevska deklaracija nemaju više vrijednosti.

Jer te vrijednosti su koncepti koji su ispražnjeni od svoje suštine i koji su diskreditirani i diskreditirani žrtvovanjem političkim interesima.

/Foto: Anadolija/