MEĐUNARODNI DAN SOLIDARNOSTI SA PALESTINSKIM NARODOM U SJENI IZRAELSKE AGRESIJE I GENOCIDA U GAZI
Autor: B.net
Objavljeno: 29. Nov 2023. 17:11:40
Povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom koji je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih naroda. Ove godine, ovaj dan se obilježava u sjeni izraelske agresije i genocida u Gazi.

Generalna skupština je 1977. godine proglasila 29. novembar Međunarodnim danom solidarnosti s palestinskim narodom (rezolucija 32/40 B). Tog dana, 1947. godine, Skupština je usvojila rezoluciju o podjeli Palestine (rezolucija 181 (II)) Rezolucija o obilježavanju Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom također potiče države članice da nastave davati najširu podršku i publicitet obilježavanju Dana solidarnosti.

Palestinska zajednica u BiH želi, ovim podovom ukazati na nekoliko važnih činjenica:
- Prije 76. godina, na isti dan, 29. novembra 1947., Generalna skupština je usvojila rezoluciju 181(II), nepravedno odlučivši da se Palestina podijeli, bez pristanka njenog naroda, protiv njihove volje i uz očigledno zanemarivanje njihovog prava na samoopredjeljenje. Nekoliko mjeseci kasnije, Izrael je nasilno etnički očistio dvije trećine palestinskog naroda sa njihove zemlje i uništio preko 400 gradova i sela, nasilno otvorivši put svom prisilnoj akviziciji više od tri četvrtine palestinske teritorije, daleko iznad onoga što mu je dodijeljeno planom podjele.

- Zatim, 1967. godine, prije 56 godina, Izrael je okupirao ono što je ostalo od palestinske teritorije, što je činilo 22% historijske Palestine, uključujući Zapadnu obalu, uključujući istočni Jerusalem i pojas Gaze.

- Dok je Izrael uspostavljen 1948. i ubrzo nakon toga primljen u Ujedinjene narode – čak i dok je palestinski narod tragično podnosio svoju Nakbu i iako je palestinsko pitanje ostalo neriješeno – više od sedamdeset godina kasnije, palestinski narod još uvijek čeka svoju davno zakašnjelu slobodu te nezavisnost i mjesto koje im pripada među zajednicom svih naroda.

- Ispravljanje ove teške nepravde poštovanjem ljudskih prava i međunarodnog prava, od suštinskog značaja za garantovanje slobode i prava palestinskog naroda i pravedno rješenje koje uspostavlja istinski mir, sigurnost i suživot za oba naroda.

- Ova nepravda traje sa svojim svakodnevnim udjelom u gubitku ljudskih života, nasilju, patnji i teškoćama, ugnjetavanju, kolonizaciji, zatvaranju i progonjenju, te kolektivnim kaznama. Pa ipak, naš narod, iako je ostao uskraćen za većina osnovnih prava, ostaje privrženi miru i vladavini prava i rezolucijama Ujedinjenih naroda kao putu ka njegovom ostvarenju.

- Palestinski narod je stao rame uz rame i podržao mnoge narode u njihovoj borbi za oslobođenje i nezavisnost i svjedočio je stjecanju njihove slobode pošto su kolonijalizam i aparthejd okončani u njihovim zemljama uz podršku međunarodne zajednice.

- Podsjećamo na današnji dan riječi heroja Nelsona Mandele, koji je, razmišljajući o nedjeljivosti slobode, izjavio: “Naša sloboda je nepotpuna bez slobode palestinskog naroda”.

- Nikada nismo prestali da tražimo svoju slobodu svim mogućim mirnim, političkim, diplomatskim, pravnim sredstvima. Prošle su decenije od potpisivanja Sporazuma iz Osla, privremenih sporazuma koji su u roku od 5 godina trebali dovesti do nezavisnosti Države Palestine i mirovnog sporazuma koji rješava sva pitanja konačnog statusa.

- Priznali smo tada Izrael na granicama iz 1967. i do danas Izrael odbija uzvratiti, ne samo odbijajući da prizna Državu Palestinu, pa čak i samo pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje, već i aktivno provodeći svoje kolonijalne aktivnosti naseljavanja na teritoriji okupirane Države Palestine, teškim kršenjem rezolucija UN-a i međunarodnog prava, uključujući humanitarno i krivično pravo, i ometanjem naše nezavisnosti.

- Takvim nezakonitim politikama i radnjama, koje je međunarodna zajednica dosljedno osuđivala i odbacivala, uključujući posljednju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a br.2334 (2016), Izrael učvršćuje svoju okupaciju.

- Pozivamo međunarodnu javnost da ispuni svoje obaveze da se hitno okonča genocid i agresija na Gazu, da odbaci nezakonitu situaciju stvorenu politikom i mjerama Izraela u okupiranoj Palestini, uključujući istočni Jerusalem; da ne pruža pomoć ili podršku u održavanju ove situacije; i da se napravi razlika između teritorije okupacione sile i okupirane teritorije, kako bi se osigurala odgovornost i doprinijelo okončanju ove agresije. Pozivamo i vlasti BiH da nastave podržavati plemenitu borbu palestinskog naroda i međunarodno pravo.

- Samo okončanje izraelske nekažnjivosti može stvoriti put ka miru. Individualno i kolektivno djelovanje je od vitalnog značaja za odvraćanje od daljnjih kršenja, osiguravanje pravde za generacije palestinskih žrtava i spašavanje budućih generacija od ugnjetavanja, pokoravanja i prisilnog izgnanstva, omogućavajući im da ispune obećanje vlastitog postojanja, svog samoopredjeljenja. Samo takvo djelovanje može otvoriti novo poglavlje u kojem će biti moguć istinski i trajni palestinsko-izraelski mir.

- Mir je najplemenitija svrha, a mi i dalje težimo njegovom ostvarenju.
- Na ovaj dan međunarodne solidarnosti s palestinskim narodom, naglašavamo da je ovo hitno pitanje i pozivamo da se ne štedi trud i ostajemo zahvalni svima onima koji se čvrsto i plemenito zalažu za međunarodno pravo i ostvarivanje neotuđivih prava palestinskog narod i mir.

- Čekamo dan kada ćemo zajedno proslaviti slobodu našeg naroda u nezavisnoj državi Palestini, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, i poželimo dobrodošlicu svima u Jerusalemu pomirenom sa svojim originalnim imenom, Gradom mira.