MIRSAD JAROVIĆ, pjevač i predsjednik Udruženja „To se pamti“
I PJESMOM SE BOSNA BRANILA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 12. Dec 2023. 14:12:10
Iako se već duže vrijeme nije oglasio sa nekim novim albumom, sarajevski se pjevač Mirsad Jarović nije odrekao onog što najviše voli da radi. Nije se odrekao pjesme. U tišini priprema neke snimke sa kojima će obradovati one koji, svo ovo vrijeme iza, prate njegov rad te se tako značajnije nametnuti javnosti.

- Svaki susret sa publikom za mene je pravi doživljaj, kaže Mirsad Jarović. Ljudi me prihvataju kao svog najrođenijeg te mi se srce prosto otvori i ne znm stati sa pjesmom. Publika traži svaku moju pjesmu bez obzira je li ona tek nastala ili je snimljena prije više godina. Znak je to da sam do sada u odabiru melodija uvijek znao odabrati one koje imaju umjetničku vrijednost, pjesme koje vrijeme ne može pregaziti. Trudiću se da takvih pjesama bude i na mojim novim projektima. Neću ići na ruku komercijali makar pjevao samo u operskim salama.

Život te nije mazio?
-Kao i mnoge druge. Ipak, nisam gubio nadu. Znam šta mogu i koliko vrijedim. Znam da publiku neću prevariti i izneveriti. Za sada ona to zna da cijeni. Aplauzi publike su najbolji orijentir u poslu. Oni mi ne dozvoljavaju da zbog samozadovoljstva stanem i ne ulazim u nove audio i video projekte.

Inače, Mirso nije zadovoljan odnosom društva prema ljudima koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, svoje muzičke instrumente zamijenili puškama i hrabro stanili na branik našeg zemlje. U namjeri da taj odnos promijeni, sa kolegama je formirao Udruženje za čuvanje, njegovanje i promociju patriotskog muzičkog stvaralaštva „To se pamti“ i stao na njegovo čelo. Time je pomalo je zapostavio svoju, višedecenijsku, estradnu karijeru. No, ne žali jer, malo pomalo, ostvaruje programske ciljeve udruženja u okviru kojih pozornost javnosti vraća na ono šta je tokom minulog rata radila plejada pjevača, muzičara i drugih estradnih radnika, a koji su dali nemjerljiv doprinos odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine, oni koji su, puškom branili svoju zemlju, ali i radili na jačanju borbenog morala bosanskohercegovačkih patriota.

-Iza nas su Okrugli sto na temu: „I pjesmom se Bosna branila“ i knjiga na istu temu vezani za kulturni otpor u kojem su učestvovale moje kolege, kaže Mirsad Jarović. Ta priče se nastavlja našim novim projektom kojeg ovih dana privodimo kraju. Radi se o dokumentarnom filmu kojim se dodatno afirmiše narodna i zabavna muzika, autori i izvođači sa posebnim osvrtom na muzičko stvaralašto i javne nastupe tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u našoj zemlji. Film posebno govori o radu Udruženja “Sarest“ (Sarajevska ratna estrada), njegovom osnivanju, autorima i izvođačima, članovima i njihovim aktivnostima, javnim nastupima, nastupima na prvim borbenim linijama. Šta su sve radili i činili, u filmu će biti dokumentovano fotografijama, video snimcima, izjavama estradnih i drugih radnika, brojnim patriotskim pjesmama koje su pisali, svirali i izvodili.To je priča o ulozi onih koji su ostali vjerni svom gradu i svojoj domovini Bosni i Hercegovini, o ulozi onih koji su, pored puškom, i kulturnim otporom, na najbolji način, pokazali kako se Bosna i pjesmom branila.