LENDO: ZASTAVA SA LJILJANIMA JE BRANILA DRŽAVU BIH, A AKTUELNA ZASTAVA JE GRADI I GRADIĆE
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 16. Jan 2024. 15:01:22
"Obaviješten sam da se protiv potporučnice oružanih snaga Bosne i Hercegovine Amine Pilavdžije vodi medijski i politički progon od strane bosanskih Srba jer je istaknula legalno i legitimno obilježje suverene, nezavisne i međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine", stoji u reakciji potpredsjednika FBiH Refika Lende.

"Posebnu zabrinutost izaziva najava zamjenika ministra odbrane iz reda bosanskih Srba da će provesti disciplinski progon protiv potporučnice Pilavdžije. S time u vezi pozivam ministra odbrane Zukana Heleza da preduzme mjere i radnje i spriječi provođenje politički motivisanog pravnog nasilja protiv potporučnice Pilavdžije.

Duboko zabrinjava tendencija da se isticanje legitimnih i legalnih obilježja međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine tretira kao širenje međunacionalne mržnje, dok se isticanje obilježja tzv. Vojske Rs ili paradržavne tvorevine Herceg Bosne, koje su pred međunarodnim sudovima pravosnažno presuđene za brojne ratne zločine i za genocid, uzima kao društveno prihvatljivo", stoji u reakciji Lende.