BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
Autor: Hayat
Objavljeno: 17. Jan 2024. 20:01:38
Ovogodišnji Ekonomski forum u Davosu, koji je počeo u ponedjeljak, uvod je u nepredvidljivu godinu na svim aspektima, od ekonomskih pitanja do sigurnosne politike.

Sve to ima direktni utjecaj na globalna ekonomska kretanja, pa će i Forum u Davosu biti mješavina sigurnosnih i ekonomskih tema. Ovogodišnji forum u Davosu analizirao je direktor IFIMES-a Zijad Bećirović, u emisiji ‘Dobar dan BiH’ Hayat TV.

Skupština UN-a se sastaje svake godine u New Yorku gdje učestvuju šefovi država i vlada i vidi se da nema pomaka kada je u pitanju svjetska politika, tako da ni ovo tradicionalno druženje u Davosu ne utječe na državne politike. Svjetski ekonomski forum je ove godine poprilično selektivan. Mnoge zemlje ne učestvuju u tome. Situaciju u Gazi ne možemo riješiti bez Irana. Moć sa zapada se seli prema istoku. Svjetski ekonomski forum u Davosu je pranje slabe savjesti mnogih bogatih pojedinaca i država. Neće ništa donijeti što bi moglo biti revolucionarno, – rekao je Bećirović.

Ne možemo odvojiti ni politiku od biznisa niti biznis od politike. To vidimo i u BiH gdje se to radi na brutalan način. Politika otvara prostor za biznis, a može ga i ograničiti. Ovo je skup liberalnih ekonomija. Liberalno društvo je pokazalo mnoge slabosti i to je pokazalo zašto Zapad gubi moć, a nekad je bio na vrhuncu. Mnogi žele mir u Ukrajini i Gazi. To bi se moglo jednostavno uraditi. Biden može zaustaviti napade Hutija samo na način da zaustavi rat u Gazi. Mora se prisiliti Izrael da prestane sa vojnim dejstvima. Ako nema Rusije ni Irana na forumu, priznaju da Rusija napreduje. Imamo Iran kao velikog pobjednika kada je u pitanju istok i dirigira odnose u regiji. Turska, SAD i Izrael su gubitnici, a to se može vidjeti iz izjava izraelskih zvaničnika koji kažu da nije bitno ko će vladati u Gazi samo da nije protiv Izraela, – govori Bećirović.U Davosu je i američki državni sekretar Anthony Blinken. Rekao je poslovnim i političkim čelnicima u Davosu da se ne sjeća perioda u svojoj karijeri kada je bilo više globalnih izazova, od rata u Gazi i Ukrajini do tenzija oko Tajvana. Što se tiče toga kolika je uloga SAD-a upravo u svim tim globalnim izazovima, Bećirović govori da je još uvijek ključna.

EU ne želi zapadni Balkan u svojim redovima, ali su ljubomorni i agresivni ako zemlje zapadnog Balkana pokažu simpatije prema drugim dijelovima svijeta. EU ne može opstati u ovakvom obliku. Evropa će se baviti sama sobom i umjesto kontinenta mira postala je kontinet rata. Važno je da se sukob ne proširi, – istakao je Bećirović.