MUHABET U NEW YORKU SA USAME ZUKORLIĆ
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 09. Feb 2024. 22:02:41
Predsjednik SPP-a i član Parlamenta Srbije, Usame Zukorlić, ovih dana boravi u službenoj posjeti Ujedinjenim narodima u New Yorku, gdje je imao niz sastanaka i predviđenih aktivnosti.
Sinoć, petak večer, u restoranu na Times Squeru, srce Manhattana u New Yorku, vlasništvo Dine Redžića, priređen je muhabet sa Zukorlićem na kojem je prisustvovao uži krug predstavnika i aktivista Bošnjaka u New Yorku i New Jerseyu.


U opuštenoj atmosferi i slobodnom razgovoru, dotakli smo se više tema, najviše je bilo govora i podsjećanja na rah. Akademika Muftiju Muamera Zukorlića. Dio razgovora je posvećen razlozima dolaska, odnosi među Bošnjacima, odnos Srbije prema Bošnjacima kao manje brojnom narodu, društveni, politički, kulturni i vjerski život Sandžaka, te budućnost Sandžaka kao moderne europske prekogranične regije.
Ovaj razgovor, ali u malo širem i drugačijem ambijentu bit će nastavljen u subotu večer, nakon jacijskog vakta, kada je planiran susret sa članovima bošnjačke komune u New Yorku koji će biti priređen u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu, vakufu Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku.


Usame je sin rah. akademika muftije Muamera Zukorlića, prema kojem je bošnjačka komuna u New Yorku gajila poseban odnos i iskazivali respekt i veliku podršku.

Nakon muftijinog iznenadnog preseljenja na Bolji svijet, 6. nov. 2021., Bošnjaci u New Yorku i šire su doživjeli neopisivu bol, jer su ga neizmjerno poštovali i cijenili, ali i podržavali njegov nesebični i predani rad i ogroman doprinos u uspravljanju i jačanju vjerskog, nacionalnog i kulturnog bića Bošnjaka Sandžaka i Bosne, izgradnji vakufa, vjerskih, kulturnih, obrazovnih i nacionalnih institucija, kao i u političkom jačanju. Tim tužnim povodom 18. decembra 2021., priređen je komemorativni skup “Velikan našeg vakta”, koji je mnogima ostao u pamćenju.

Molimo Allaha dž.š. da plemenitu dušu rah. muftije Muamera Zukorlića trajno nastani u Džennet firdevsu. Amin!