Sa godišnje Skupštine BCC u Sydney-u
DIREKTNA PODRŠKA DRŽAVE AUSTRALIJE
Autor: Fahir Zečević
Objavljeno: 11. Feb 2024. 12:02:01
- Obraćanje Ambasadora BiH i Počasnog Konzula; - Bratimljenje dva olimpijska grada Sydneya i Sarajeva; – Uskoro ured za dijasporu u Sarajevu; – Ostvareni brojni kontakti sa nosiocima visokih državnih i političkih funkcija; – Razgovori s povodom brend BCC-a.

Bili smo na godišnjoj Skupštini Vijeća Bosanske zajednice (Bosnian Community Council NSW/BCC) održanoj 9.februara 2024. te u ulozi hroničara vremena želimo javnosti prezentirati više o tome.

Zapravo ovaj godišnji skup na kome se pričalo o aktivnosti u 2023.godini I odlučivalo o novim zadacima, imao je dva dijela.

Prvi dio je činio obraćanje dva vrlo važna gosta koji su imali šta reći o BCC. Po prvi puta u praksi cijele Bosanske zajednice u Australiji, gosti su bili NJ.E. Ambasador BiH za Australiju i Novi Zeland Kemal Muftić i Počasni kozul BiH za Novi Južni Vels (NSW) gosp. Amir Šahinović. Ambasador se javio iz Novog Zelanda gdje boravi na poziv vlade ove države.

Ambasador Muftić je rekao da je saradnja BCC i Ambasade jako dobra i čestitao na primjerenom radu, poželio uspjeh , te da iskustva u radu BCC koriste i drugi. Vrata Ammbasade u Canberri su uvijek otvorena za BCC ali i za sve organizacije iz Bosanske zajednice u Australiji, - posebno je podvukao.

Pozvao je, takodje sve one koji mogu da dodju u glavni grad Australije 17.februara na Nacionalni multikulturni festival, gdje će i BiH imati svoga predstavnika, kao i svih ovih godina u Horu Modra Rijeka. Biće i informativni štand BiH. U tri dana trajanja više od 170 jedinstvenih nacionalnosti će podijeliti kulturu, muziku, ples, hranu i još mnogo toga, kaleidoskop boja, prizora, zvukova i ukusa. Ambasador Muftić je i zvanično, ovom prilikom najavio odlazak parlamentarne delegacije Australije u Sarajevo s ciljem da se potpiše medjudržavni socijalni sporazum izmedju dvije zemlje, što bi omogućilo pojedincima da australijsku penziju prenesu ako se vrate u svoju domovinu.

Gospodin Amir Šahinović, počasni konzul u NSW je više govorio o učinjenim pomacima u Bosanskoj zajednici, te se zahvalio BCC koji je u značajnoj mjeri doprinijeo tome. Istakao je kao jednim od prioriteta pitanje brige o starim I bolesnim osobama, te se ovom prilikom zahvalio gosp izeti Zečević koja već deceniju i po sa svojom organizacijom brine o toj kategoriji članova Bosanske zjednice u NSW, odnosno Sydneyu. BCC-u je zaželio je uspjeh u radu.

Nakon obraćanja Ambasadora Muftića i Počasnog konzula Šahinovića, predsjedavajući BCC Safet Alispahić, pored zahvale na njihovom učešću, rekao je da je to direktna podrška države Bosne i Hercegovine, kroz ova dva njena zvaničnika.

U drugom ili radnom dijelu Godišnje skupštine BCC, prvenstveno kroz izvještaj predsjedavajućeg gosp Safeta Alispahića, govorilo se o radu ove značajne organizacije iz Sydneya, što afirmativno utiče i na širu Bosansku zajednicu, kako u Sydneyu, tako i u cijeloj Australiji.

Kako se ovdje čvrsto drži do obilježavanja svih praznika države Bosne i Hercegovine, BCC je pokretač i nosilac organizacije svega toga, pri čemu se animiraju oni koji ne žele nikada prekinuti vezu sa matičnom domovinom. To su svečanosti na kojima se obilježava Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH, Dan Armije BiH, Dan prijema BiH u UN, Dan bijelih traka, genocid u Srebrenici itd. Saradnja sa Ambasadom BiH u Canberri i Počasnim konzulatom u Sydneyu zaslužuje svaku pažnju, kao i sa ostatkom Bosanske zajednice u Novom Južnom Velsu (NSW), i u Australiji.

Vrlo značajno je reći da je BCC kroz svoga predsjedavjućeg Alispahića ostvarilo brojne direktne kontakte sa nosiocima visokih funkcija u BiH, počev od Predsjedništva BiH pa nadalje. Rezultat toga je i činjenica da se inicijativa pokrenuta od BCC o bratimljenju dva olimpijska grada Sarajeva i Sydneya ulazi u vrlo oziljan dio realizacije. BCC je član Saveza svjetske dijspore, aktivno je bilo na tri sjednice u prošloj godini. Na sydneyskom nivou ostvareni su važni kontakti sa lokalnom zajednicom, zapravo sa načelnicima opština Liverpool, Stratfield, Camden, Cumberland itd.

Na informativnom planu BCC je ostvario 17 razgovora s povodom, po čemu je već stekao snažnu reputaciju ne samo u Australiji, već i širom svijeta dovodeći u svoj program (kanal na Youtube) brojne goste nosioce javnih, kulturnih, znanstvenih i političkih funkcija.

Ovome svemu dodajmo činjenicu da se aktivno radi na otvaranju ureda za dijasporu u Sarajevu, kao direktnoj sponi velikog broja iseljeništva BiH u svijetu i države Bosne i Hercegovine.

Svakako, jačanje jedinstva i homogenizacija u široj Bosanskoj zajednici u Australiji ostaje permanentni zadatak, kao i kadrovsko podmladjivanje po svim nivoima. Izneseni projekti će zahtijevati puno truda, upornosti ali ako se zna da je rad BCC zasnovan na radu u čijem je centru država Bosna i Hercegovina, onda na tom putu nema mjesta konformizmu, niti bilo kakvom kolebanju.

Izvještaj predsjedvajućeg za 2023. gosp Alispahića, koji je u većem dijelu i plan rada za ovu godinu, jednoglasno je usvojen.

Nakon što je zvanična osoba (returning officer) raspustila dosadašnji Odbor BCC, glasanje je donijelo sljedeće rezultate: novi-stari predsjednik je Safet Alispahić, ulogu potpredsjednika uvedenu ove godine obavljaće Fahir Zečević, Public officer ili lice za vezu prema organima države, obnašaće Izeta Zečević, sekretar je Hajrudin Rudi Duratović, te blagajnik Senad Balić. Izbor navedenih osoba I funkcija bio je jednoglasan.

Raspravljalo se i po zahtjevima za članstvo u BCC, te je odlučeno da su novi članovi pojedinci: Edina Nanić, Danina Sedlarevic, Dinko Sadiković, Zlatko Abdulović, Fahrudin Bektaš i Vedran Pilavdžić. I nakon pristupanja novih članova, svim drugim koji žele pridružiti im se – vrata su širom otvorena.

Treba konstatovati da je godišnja Skupština BCC bila vrlo efikasna pri čemu se ispoljilo visoko jedinstvo, što na svoj način govori da ima mjesta optimizmu i u ovoj 2024.godini, ali i o zrelosti cijele organizacije i njenih članova duboko svjesnih svojih obaveza.

Na kraju, zahvala ide svim članovima, a posebno gospodji Jasmini Bajraktarević – Hayward, predsjednici Vijeća za izbjeglice Australije (Refugee Council of Australia – RCOA) koja je obavila ulogu raspuštanja starog Odbora i rukovodila izborom novog Odbora BCC.