NEDŽAD KAHRIMANOVIĆ DA PRESTANE ZLOUPOTREBLJAVATI TRAGEDIJU GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. Feb 2024. 20:02:30
Udruženje Žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, Udruženje „Žena Podrinja“, Udruženje Žene Srebrenice i Udruženje Majke Srebrenice, oglasili su se poručili su Nedžadu Kahrimanoviću „da prestane zloupotrebljavati tragediju genocida u Srebrenici, ali i smrt vlastite sestre“. Saopćenje objavljujemo u nastavku:

U vezi s izjavama gospodina Nedžada Kahrimanovića na protestu u Tuzli, želimo jasno istaći da podržavamo pravo građana na miran protest i iznošenje svojih zahtjeva. Međutim, isto tako smatramo da je važno izbjeći zloupotrebu tragedije kao što je genocid u Srebrenici u političke svrhe ili zbog ostvarivanja ličnih ciljeva.

Izjava gospodina Kahrimanovića o načinu na koji su Srebreničani likvidirani izaziva ozbiljnu zabrinutost. Pitamo se, da li gospodin Kahrimanović, osim ako nije bio prisutan u Škorpionima, zaista može tvrditi da zna na koji način su Srebreničani likvidirani. Takve tvrdnje su uvrjedljive za žrtve i njihove porodice te se nadamo da će gospodin Kahrimanović razmotriti posljedice svojih riječi.

Ukoliko je cilj gospodina Kahrimanovića da dobije medijski prostor ili da istakne važnost borbe za pravdu, apelujemo na njega da prestane zloupotrebljavati tragediju genocida u Srebrenici, ali i smrt vlastite sestre. Postoje drugi načini da se istaknu legitmni zahtjevi i borba za pravdu bez povrede osjećaja ili manipulacije žrtvama.

Podržavamo pravdu za Amru Kahrimanović i sve ostale žrtve nasilja, ali isto tako pozivamo na poštovanje osnovnih principa dostojanstva i odgovornog javnog izražavanja.


Radi čitatelja podsjećamo, Nedžad Kahrimanović, brat nedavno ubijene Amre Kahrimanović, krajnje nedoličnom izjavom na protestu u Tuzli, citiramo: "Škorpioni nisu likvidirali Srebreničane na taj način kako je to uradila država Amri", uznemirio je porodice čiji su članovi oteti tokom genocidne kampanje u Srebrenici, odvedeni od strane pripadnika zločinačke srpske specijalne jedinice Škorpioni, i to daljine 163 km, u predio Trnova, gdje su ih britalno pobili sa rafalima u leđa, što su sve snimali sa video kamerom.
Ujedno pripadnike zločinčke jedinice Škropioni iz Crkve u Beogradu su ispratili uz blagoslov sveštenika Srpske pravoslavne crkve da mogu da čine zločine nad nevinim civilima bošnjačke nacionalnosti. Nedžad Kahrimanović bi morao da uputi javno izvinjenje za tako nedoličnu izjavu.