SVEČANO OTVORENJE ARNAUDIJA DŽAMIJE U BANJOJ LUCI 7. MAJA
Autor: MINA
Objavljeno: 20. Mar 2024. 13:03:42
SARAJEVO, 20. MART 2024. (MINA) – Arnaudija, posljednja obnovljena banjalučka džamija, bit će svečano otvorena 7. maja ove godine, na dan njenog rušenja i Dan džamija.

Odluka je potvrđena na današnjoj prvoj sjednici Organizacionog odbora za svečano otvorenje Arnaudija džamije, održanoj u Sarajevu.


„Sjednica je bila usmjerena u pravcu formiranja operativnih timova, koji će, svako u svom resoru i segmentu, pripremiti program otvaranja i svu drugu podršku koja je potrebna da se ova aktivnost provede na najvišem nivou, kako to ova džamija zaslužuje. Očekujemo i da će naši mediji pratiti aktivnosti Organizacionog odbora, kao što su se i do sada interesirali kada će Arnaudija biti vraćena svojoj osnovnoj namjeni. Rijaset je prihvatio odluku Organizacionog odbora da otvorenje bude 7. maja, na dan njenog rušenja“, izjavio je Ismail-ef. Smajlović, muftija banjalučki i predsjednik Organizacionog odbora.


Ismir Husedžinović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, naglasio je da je otvorenje Arnaudije velika radost za Banjalučane.

„Arnaudija džamija srušena je 7. maja 1993. godine, i hvala Bogu bit će otvorena 7. maja, što će biti velika radost za sve Banjalučane, za sve ljude dobre volje, koji su očekivali i koji su se, dugi niz godina raspitivali, zašto još uvijek ne otvaramo Arnaudiju. Ona je zadnja džamija, od 16 porušenih u Banjoj Luci, koja je konačno završena i možemo je otvoriti da bude od koristi svim njenim vjernicima, a kako vjernicima tako i drugim ljudima koji poštuju vjeru, historiju Banja Luke, jer je ona historijski spomenik ovog grada, kao što je to i naša Ferhadija“, kazao je on.

Ismail-ef. Smajlović, muftija banjalučki i predsjednik Organizacionog odbora

Jedan od potpisnika Ferhat-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka - defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija.

Arnaudija džamija je jedna od 16 u toku agresije porušenih džamija u Banjoj Luci. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.
Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu.


Ismir Husedžinović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka