Bajramske poruke i čestitke: Bajram šerif mubarek olsun!
REISUL-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: NEKA SVI BUDU OBUHVAĆENI BAJRAMSKOM RADOŠĆU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 09. Apr 2024. 14:04:39
ČUVAJMO DOSTOJANSTVO I SVETOST BAJRAMA: Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori uputio je danas poruku povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama.

Agencija MINA bajramsku poruku reisul-uleme prenosi u cijelosti:
„Bismillahirrahmanirrahim.


Braćo i sestre,
danas se opraštamo s ramazanom, mjesecom posta i visokih duhovnih vrijednosti. Ispraćamo ga s tugom u srcu, ali i s radošću jer smo se trudili dati mu njegovo pravo. On nam je donio mnogo vidljivih i nevidljivih blagodati, i približio nas dragome Bogu, Izvoru sveg postojanja. Molim Uzvišenog Allaha da nam primi sva naša ramazanska nastojanja i blagoslovi njihove učinke na oba svijeta.

Sutra je, braćo i sestre, Bajram - praznik radosti. Provedimo ga veselog lica i otvorenog srca sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka bajramskom radošću budu obuhvaćeni svi, a dovom se sjetimo i braće i sestara u Gazi i Ukrajini i svugdje u svijetu koji trpe veliku nepravdu i bol i suočavaju se s nezamislivim patnjama.

I čuvajmo dostojanstvo i svetost Bajrama, neka njegovo dostojanstvo ne ruše neprilični sadržaji.
Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Ramazanskog bajrama.

Posebne čestitke upućujem braći i sestrama u našem Sandžaku, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

Bajram šerif mubarek olsun!“


ČESTITKA MUFTIJE DR. MEVLUD EF. DUDIĆ ZA RAMAZANSKI BAJRAM: Bismillahir Rahmani Rahim
Sa akšam namazom ispraćamo mjesec Ramazan, u čijim smo blagodatima uživali prethodnih 30 dana. U danima posta trudili smo se da našim ibadetima: namazom, učenjem Kur’ana, zikrom, zekatom i sadekatu-l-fitrom postignemo Allahovu milost i oprost, kako bi imali pravo na potpunu bajramsku radost.
Vjerujem da je svako od nas iz Ramazana naučio važne pouke i opskrbio se sa dovoljno energije za nastavak života u pokornosti Uzvišenom Gospodaru i nakon Ramazana.


U ovom mubarek mjesecu nastojali smo očistiti naša srca kako bi iz njih nestalo mržnje, zlobe, pakosti, zavisti, oholosti, sebičnosti i svih drugih bolesti duše, te da se umjesto njih u naša srca nastani ljubav, samilost, solidarnost, iskrenost i poštovanje, kako bi naš život na ovome svijetu bio ispunjen srećom i zadovoljstvom.
Dokazali smo da u Ramazanu možemo uspostaviti ravnotežu između duše i tijela i biti bolji ljudi. Ramazanski ibadeti, a posebno iftari, približili su nas jedne drugima, učvrstili naše porodične veze i ojačali naše džemate i Zajednicu.
Bajramski dani koji su pred nama dani su nagrada i radosti za vjernike, ali i poruka svim ljudima da je u međusobnom poštovanju, zajedništvu, samilosti, toleranciji i ljubavi ključ našeg uspjeha. Stoga, bajramsku radost podijelimo sa našim najbližima, članovima porodice, rodbinom, prijateljima i komšijama. Posebno nastojmo u bajramskim danima unijeti radost u srca slabih, bolesnih, siromašnih i potrebnih naše pažnje i pomoći.
Nažalost i ovaj Bajram dočekujemo gledajući kako naša braća i sestre u Gazi i Palestini ostaju bez života, vlastitih domova, imetka i svega onoga što je po Božijim i ljudskim zakonima sveto.
Niko nije pošteđen stradanja, čak ni novinari i humanitarni radnici koji pokušavaju pomoći preplašenoj i izgladnjeloj djeci i njihovim porodicama. Danas su glasovi moćnika utihnuli protiv terora u Gazi. Zločinci čak imaju neograničenu globalnu podršku da čine masakre i zločine nad nevinim ljudima.
Svijet je izgubio osjećaj bratstva, ljudskosti, humanizma. Civilizacija otvoreno srlja u propast, a svjetske sile to gledaju i o tome pričaju, ali ništa konkretno ne poduzimaju u cilju zaustavljanja nepravde i stradanja, čije će posljedice biti nesagledive po cijelo čovječanstvo.
Neka naše dove budu usmjerene za mir i blagostanje na cijeloj kugli zemaljskoj, a posebno za napaćeni narod Gaze i Palestine.
Allahu Svemogući, neka ramazanski ibadeti osnaže u nama volju za istinom, pravdom, bratstvom i međusobnim povjerenjem. Osposobi nas, Bože, da volimo ljude i da im oprostimo ako su prema nama grijeh počinili. I obdari nas snagom da od ljudi oprost tražimo, ako smo mi prema njima pogriješili.
Allahu Plemeniti, daj da iz tvrdih srca naših poteče bratska ljubav kao što daješ da iz tvrdog kamena voda teče. Jer, mi znamo da Si Ti zadovoljan da živimo u slozi i ljubavi. Ti nisi zadovoljan da živimo u mržnji i neprijateljstvu.
Zato Te molimo da ovim ramazanskim postom i predstojećim bajramskim danima izliječimo dušu od mržnje, srce od pakosti, jezik od ružna govora, oči od ružnog pogleda, ruke od nevaljala posla, da liječimo sebe, svoju porodicu, svoju zajednicu i društvo od poroka koji nam život čine teškim i neizvjesnim.
U to ime, svima vama, poštovani vjernici, braćo i sestre, od srca želim čestitati Bajram, moleći Allaha dž.š. da vam podari zdravlje i uspjeh u životu i radu, te da ga provedete u radosti, Allahovom zadovoljstvu i bereketu sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Posebno želim Bajram čestitati bolesnima i nemoćnima, sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im daruje lijek i bude na pomoći.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!, – piše u čestitci predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji.DAN SJEĆANJA I BAJRAMSKA ČESTITKA: Danas, 9. aprila sa tugom se sjećamo još jednog krvavog masakra, koji se dogoodio prije 76 godina, kada se naselje Deir Yassin od 140 kuća i oko 600 stanovnika našlo se na putu cionistickih bandi koje su silom pokušale da rasele Palestince i otmu njihovu zemlju.

Uprkos boli, agoniji, etničkom čišćenju i genocidu kojima je izložen naš palestinski narod na okupiranim teritorijama, konkretno u pojasu Gaze, i uprkos navršenih 76 godina od okupacije naše voljene zemlje Palestine, uvjereni smo da je uspostavljanje palestinske države blizu i kraj okupacije još bliži.
Gaza je dokaz da ni najveća sila ne može stati na put palestinskoj borbi za istinu i slobodu sve do konačnog cilja, a to je nezavisna i slobodna država Palestina, u granicama iz 1967. godine sa glavnim gradom časnim Jerusalemom.
Povodom blagoslovljenog Ramazanskog bajrama, svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i svijetu, upućujemo najsrdačnije čestitke u želji da ga dočekate u miru, zdravlju i sreći, zajedno s porodicama i prijateljima.
Nadamo se da će Palestinci dočekati idući Ramazan u miru i sigurnosti u svojoj nezavisnoj državi Palestini, i da će zavladati mir i sigurnost i ostalim ugnjevetanim narodima svijeta.
Bajram Šerif Mubarek Olsun.
Sarajevo: 09.04.2024.godine

Dr. Majed Maarouf, predsjednik Palestinske zajednice u BiHFoto: TO Plav


Bajramska čestitka Instituta za istraživanje genocida Kanada

Bajram je simbol radosti, osmijeha i posebnog respekta. To je vrijeme koje u nama uliva novu nadu i ljudsku dušu čini raspoloženom i sretnijom. U njemu se u jednom glasu stapaju riječi svih osoba uzdižuci se iskonskom snagom iznad preokupacija ovozemaljskih interesa. Bajram je i vjesnik pobjede nad svojim nefsom, pohotama i strastima. Ovaj bajram nas inspiriše za nove pobjede kada treba da se osjeća snaga i sposobnost mijenjanja stanja Bošnjaka u matici i dijaspori i svih muslimana u svijetu. To su dani u kojima se šalje poruka kako se uspostavlja i širi duh dogovora, tolerancije, priznavanja, poštovanja i prihvatanja drugog i drugačijeg, jer u samom bošnjačkom i muslimasnkom biću je kosmopolitizam. To su dani u kojima Bošnjaci i muslimani trebaju prevazići mnoge nesuglasice, zamjerke i neprijateljstva koja su prepreka na putu ka njihovom istinskom ujedinjenju. Jedinstvena prilika je to da bošnjački narod pokaže svoje pozitivno naslijeđe, svoju tradiciju, historiju, kulturu, da dokaže da može ukorak sa vremenom i da druge uvjeri da nije slaba zajednica.

Svim muslimanima i muslimankama čestitamo Ramazanski bajram sa željom za boljim međusobnim razumijevanjem, jedinstvom i solidarnosti i dovom da ga u zdravlju i sreći sa svojim porodicama i prijateljima provedete.

Prijateljima istine i pravde drugih tradicija želimo mir i međusobno razumijevanje kako bi konačno zajednički dokućili istinu o zločinima prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima i pravdu za žrtve tih zlocina, kao najbolji put izgradnje bolje bosanskohercegovačke države i društva. Samo na istini, pravdi i dobru možemo graditi jedinstvo zajednice i doprinositi uspostavi mira i stabilnosti.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida, Kanada