DR. RAMIĆ: AKADEMIK JAHIĆ ČITAVIM SVOJIM BIĆEM BIO JE POSVEĆEN AFIRMACIJI BOSANSKOG JEZIKA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. Apr 2024. 18:04:35
- BiH je zgubila još jednog velikog čovjeka, akademika Dževada Jahića.

Akademik Jahić je čitavim svojim bićem bio posvećen afirmaciji bosanskog jezika i utemeljenju i razvoju bosnistike kao nauke.

Ovo nije gubitak samo za akademsku zajednicu već za razvoj i afirmaciju bosanskog jezika uopće, a u temelju bosanskog jezika je i državnost BiH.

Zadnji put sam pričao sa akademikom Jahicem radeći na serijalu o značaju bosanskog jezika u dijaspori. Tada mi je rekao:

- “Narod bez jezika nema se čega sjećati niti ima kud u budućnost ići. Bosanski jezik stub je historičnosti, savremenosti i budućnosti bošnjačkog naroda i BiH. Bosanski jezik ima svoju istinu i pravdu, ali oni nisu političkog karaktera, već su stvar nauke, historije, kulture i tradicije. Idiotizam je negirati tradiciju bosanskohercegovačke države, historije, kulture i bosanskog jezika."

Porodici, prijateljima i svim građanima BiH, koji su uvažavali djelo akademika Dževada Jahića upućujem izraze dubokog saučešća. Porodici želim sabur, a našem akademiku Dževadu Jahiću vječni rahmet, napisao je dr. Emir Ramić povodom preseljenja akademika Dževada Jahića.