Nihad Aličković, predsjednik Antidayton pokreta
ANTIDAYTON POKRET POKLONIO MUZEJU UNIFORMU ČUVENOG KOMANDANTA MEHE KARIŠIKA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. Apr 2024. 15:04:28
Prije dvije godine, tačnije 30. augusta 2022., Nihad Aličković, predsjednik Antidayton pokreta, otkupio je uniformu, nekoliko košulja, dvije jakne dva para čizama, čuturicu itd koja je pripadala legendi odbrane Domovine Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Mehi Karišiku. Dok je vojni kaiš zadržao za uspomenu.

- Igrom slučaja ponuda je došla do mene i nisam razmišljao ni sekunde, otkupio sam ranac sa vojnom garderobom Mehe Karišika za 250,KM kako ne bi slučajno svw završilo u rukama kolekcionara iz tzv. Rs, kaže Aličković.


Rahmetli Meho Karišik Kemo, prvi komandant “Patriotske lige BiH”

- Danas, dvije godine kasnije, ranac sa sadržajem predao sam i poklonio u Muzej Doma oslobodilaca na brdu Žuč. S obzirom da je Dom izgradio i formirao načelnik Novog grada Semir Efendić, lično je prisustvovao primopredaji.

Unifomu je preuzeo i sve ostale predmete Nedžad Bublin poznatiji kao Čupo, dobitnik ratnog odrena “Zlatni ljiljan”, koji će brinuti o njoj i izložiti je i istaknuti u samom muzeju sa svojim kolegama, napisao je Aličković na svome FB profile.

- Hvala Semiru Efendiću i svima onima koji su odgovorni za podizanje ovog kompleksa i muzeja na ovoj jako bitnoj koti od 1992-1996. godine, - istakao je lider Antydayton pokreta.

Aličković, načelnik Efendić i "Zlatni ljiljan" Nedžad Bublin Čupo prilikom uručivanja ratne uniformu gazije Karišika

KO JE MEHO KARIŠIK?
Prvi komandant “Patriotske lige BiH” bio je rahmetli Meho Karišik Kemo. Bio je magistar vojnih nauka i pred generalskim činom u bivšoj JNA. Nekadašnju ‘narodnu vojsku’ napušta krajem 1990. godine jer je prepoznao šta se sprema njegovom narodu u Bosni i Hercegovini.
Meho Karišik teško je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći koja se 1993. godine dogodila u blizini Zenice. Od posljedica se nikada nije do kraja oporavio, a preselio je 28. decembra 1998. godine u 55. godini života.

Jedan je od pokretača otpora i osnivača Patriotske Lige te pripreme za odbranu Domovine od agresora.
Ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.
Neka ti je vječno hvala Meho, da ti Allah podari lijepi Džennet. Amin!


Iako te javnost rijetko spominje, a tvoje zasluge su itekako velike i ogromne, mi smo kao pokret igrom slučaja došli do tvojih predmeta i onemogućili da završe u rukama agresora.
Poklanjamo tvoje lične predmete muzeju da dodatno svjedoče o tvom postojanju i zalaganju da danas imamo Domovinu koja je opet pod napadima istih onih od kojih si je ti čuvao i branio.
Na sve pazimo i mislimo i to i jeste misija i razlog našeg postojanja, zaljučio je Nihad Aličković, AntiDayton pokret.