SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR "SULTAN AHMED" U ZENICI
Autor: MINA
Objavljeno: 27. Apr 2024. 13:04:27
Islamski centar "Sultan Ahmed" u Zenici danas je svečano otvoren u okviru manifestacije "Dani vakufa", koju organizuje Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.
Realizacijom ovog projekta, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zenica dobiva reprezentativan objekat koji će biti ponos Islamske zajednice, ali i će sasvim sigurno i na mnoge načine uljepšati ovaj dio naše domovine.

Objekat će osigurati izuzetno kvalitetne uvjete za nesmetano odvijanje i razvoj vjerskog i kulturnog života.


“Danas smo kao zajednica ponosni. Održali smo se na nogama i nismo klonuli duhom. Obnavljamo i gradimo svoju domovinu i produciramo nova intelektualna, umjetnička i duhovna ostvarenja. Vitalnost i kreativnost koje pokazujemo naša srca ispunjavaju radošću i nadom”, rekao je ovom prilikom reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Ocijenio je da Islamski centar predstavlja krupno vakufsko dobro u našoj zemlji i svjedoči snažnom iskoraku u ukupnom razvoju zajednice muslimana.


“Ovaj centar rezultat je i našega razumijevanja vremena i okolnosti u kojima živimo i našeg nastojanja da zaštitimo sebe i svoju djecu od negativnih utjecaja, kojima smo izloženi svakodnevno. Ranije smo imali džamije i mektebe, kao jedinu infrastrukturu, jedini kanal kroz koji smo se mogli izraziti; sada, Bogu hvala, imamo infrastrukturu koja zadovoljava i druge potrebe - socijalne, kulturne, edukativne i tako dalje”, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević izjavio je da današnje otvaranje Islamskog centra nije pobjeda onih koji vode Islamsku zajednicu, već svih onih koji su bilo kako, pa i na najmanji mogući način doprinijeli da se današnji dan desi.

Uz osvrt na cjelokupan proces izgradnje Islamskog centra, muftija Dizdarević je poručio da je ovaj projekat svjedočanstvo ustrajnosti, truda, zalaganja i činjenja dobra.


“Neka znate, jednog dana kada nikoga od nas ne bude među živima, stajat će ova zgrada kao svjedočanstvo našeg jedinstva i ustrajnosti u dobru”, kazao je muftija Dizdarević.

U 5.500 kvadratnih metara zatvorenog prostora nalaze se konferencijske sale, velika biblioteka sa čitaonicom, vrtić, centralni zenički mekteb, restoran, kafeterija, poslovni prostori, mokri čvorovi i drugi prateći sadržaji.

“U ovaj centar su se ugradile i institucije države i privredni sektor. Pripala nam je čast da zajedno sa reisul-ulemom i muftijom Dizdarevićem i našim partnerima iz Kuvajta obezbijedimo sredstva potrebna za dovršetak ovog impozantnog i specifičnog vakufa”, kazao je tokom svog obraćanja direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović.


Podsjetio je da je Islamski centar dovršen zahvaljujući Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt, Ministarstvu vakufa Države Kuvajt i Fondaciji En-Nedžat iz Kuvajta, sa kojima je Vakufska direkcija realizovala i veliki broj drugih broj projekata širom Bosne i Hercegovine.

“Sretan sam i zadovoljan što sam imao priliku dovesti prijatelje koji su sa našom Zajednicom gradili širom Bosne i Hercegovini. I ovaj centar kao nekada 'Željezara' bili su izraz prijateljstva kuvajtskog naroda prema Bosni i Hercegovini i njenim građanima”, poručio je dr. Zajimović.
Kamen temeljac za izgradnju Kompleksa Sultan-Ahmedove džamije u Zenici postavljen je 7. maja 2008. godine.

Predstavnici MIZ Zenica došli su na ideju gradnje modernog islamskog centra koji će biti mjesto okupljanja građana Zenice, ali i mladih koji će u njemu pronaći brojne sadržaje za slobodno vrijeme i svoje dodatne aktivnosti.


Ovom prilikom su se obratili i generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe države Kuvajt Naser El-Hamed, te generalni direktor Humanitarne organizacije En-Nedžat iz Kuvajta, koji su govorili o značaju koji ovakvi objekti imaju u društvenoj zajednici.

“Ovaj projekat ubraja se u jedno od najboljih i najefikasnijih sredstava u misiji proklamovanja islamske vrijednosti, ali i učenja arapskog jezika. Nas je doista Allah počastio da budemo u službi sunneta uvakufljenja, kao što nas je počastio time da čuvamo vakuf i radimo na njegovom unapređenju“, kazao je El-Hamed.

Istakao je da su ovakve svečanosti prilika za osvijestiti činjenicu da su za velika djela važni procesi koji svjedoče ustrajnosti.


“Želimo da vam poklonimo ovaj centar, koji nije samo poklon samo Generalnog sekretarijata za vakufe, nego poklon cijelog naroda Države Kuvajt, koji će osnažiti naše bratske odnose”, poručio je El-Hamed.

U okviru protokola govorili su glavni imam MIZ Zenica Sumedin Kobilica, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, generalni direktor Arcelor Mittala Zenica Nikhila Mehte, te premijer ZDK prof. dr. Nezir Pivić.

Tom prilikom su posebno istakli značaj ovog objekta, ne samo za Zenicu i Islamsku zajednicu nego i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Tokom programa je prikazan je dokumentarni film o Islamskom centru Sultan Ahmed, te predstavljena retrospektivna uzložba o njegovoj gradnji.