Doveo u sumnju diplomatski integritet i smijenjen sa pozicije zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju
ESCOBAR SMIJENJEN ZBOG FINANSIJSKE VEZE IZMEĐU NJEGOVE PORODICE I SRPSKIH DRŽAVNIH ORGANA?
Autor: Hayat
Objavljeno: 05. May 2024. 18:05:05
Finansijske veze između Escobarove porodice i srpskih državnih organa, što dovodi u sumnju njegovu neutralnost u osjetljivom dijalogu Kosova i Srbije


Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju Gabriel Escobar razriješen je dužnosti izaslanika za Zapadni Balkan.

Smjena je uslijedila nakon temeljnog istražnog rada magazina Frontliner, koji je otkrio moguće sukobe interesa i doveo u sumnju njegov diplomatski integritet. Potvrda Escobarove smjene stigla je od izvora u američkom Kongresu ubrzo nakon što se Vudi Xhymshiti, glavni urednik tog medija, pojavio u televizijskoj emisiji u kojoj je govorio o vitalnoj ulozi štampe u demokratiji i preprekama sa kojima se suočavaju novinari kada izazivaju uticajne ličnosti, – piše portal Frontliner.

Kontraverza oko Escobara počela je izvještajem Frontlinera od 22. marta, u kojem se navode tvrdnje o finansijskim vezama između Escobarove porodice i srpskih državnih organa, što dovodi u sumnju njegovu neutralnost u osjetljivom dijalogu Kosova i Srbije.

Ovaj dijalog je od ključnog značaja za mir na Balkanu, regionu ošamućenom etničkim sukobima i političkom nestabilnošću.

O implikacijama ovih navoda dalje se raspravljalo u emisiji Euronews Albania, gdje je Xhymshiti bio panelista. Glavna tema razgovora bio je kvalitet informativnog izvještavanja i posljedice koje novinari trpe, poput klevetničkih kampanja, za svoj istraživački rad. Tokom emisije, Xhymshiti je istakao važnost jačanja upravljanja medijima i internih kapaciteta za poboljšanje integriteta i otpornosti novinara.

Ubrzo nakon tog televizijskog pojavljivanja, izvor u američkom Kongresu obavijestio je Xhymshitija o Escobarovoj smjeni.

Ovaj potez američke vlade ukazuje na ozbiljnost optužbi i uticaj medijskog nadzora na diplomatsku praksu. Istraživačka ispostava Frontlinera u Londonu je odmah zatražila komentare od različitih američkih subjekata, uključujući Ambasadu SAD u Prištini, Kancelariju za strateške komunikacije u Briselu i State Department, kako bi dobili jasnoću o situaciji i budućnosti američke diplomatije na Balkanu. Uprkos višestrukim upitima, do ove objave nije bilo odgovora – navodi Frontliner.
Tišina postavlja pitanja o transparentnosti i spremnosti vlade SAD da se javno pozabavi pitanjima koja su pokrenuta u izveštajima Frontlinera, – konstatuje portal koji ukazuje da je bio meta napada nevladinih organizacija koje podstiče ambasada SAD u Prištini poslije objave ove informacije.
Implikacije Escobarove smjene, dodaje, su dalekosežne i potencijalno utiču na američke strategije na Balkanu i na širi međunarodni diplomatski pejzaž.

Ovaj slučaj također naglašava tekuće rizike i izazove sa kojima se suočavaju novinari širom svijeta, potvrđujući potrebu za snažnom zaštitom i podrškom štampi u njihovoj ključnoj ulozi čuvara demokratije.

Otpuštanje Escobara je, smatra Frontliner, svjedočanstvo moći štampe i njene nezamjenljive uloge u funkcionalnoj demokratiji. (Frontliner)