VUKOVIĆ: INSISTIRANJEM NA INDIVIDUALIZACIJI KRIVICE SE ZAPRAVO AMNESTIRAJU ZLOČINAČKI SISTEMI
Autor: B.net
Objavljeno: 05. May 2024. 19:05:40
Siniša Vuković, profesor američkog univerziteta Džon Hopkins (Johns Hopkins University) kaže da se diskurs oko rezolucije o Srebrenici još vrti oko narativa koji je nametnut iz Beograda i Banjaluke:

Kada se zauzima stav o Holokaustu, nije dovoljno reći da je to čin nekog Hitlera i Geringa, već nacističkog sistema koji je to sproveo u djelo, tako nije dovoljno reći da je za genocid osuđen tamo neki pojedinac, već se pored toga mora osuditi i sitem u čije ime je taj genocid sproveden. Insistiranjem na individualizaciji krivice oni, zapravo, amnestiraju sisteme koje su personifikovali Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kaže Vuković.

Svaki put kad neko iz vlasti u želji da opravda svoju podršku bilo kakvoj inicijativi kojom bi se zauzeo decidan stav o genocidu u Srebrenici to opravda tezom da je to zločin za koji je individualizovana krivica, a ne krivica bilo kojeg naroda, zapravo imputira da tom individualizacijom želi amnestirati sistem koji stoji iza tog zločina - kaže u izjavi za Pobjedu profesor američkog univerziteta Džon Hopkins Siniša Vuković. Ističe da ako već žele da opravdaju svoju odluku, onda je od krucijalnog značaja da se kaže da je, pored toga što su pojedinci osuđeni za zločin genocida, taj zločin sproveo sistem o kome moraju imati stav.

Iz Vlade danima ne možemo dobiti informaciju da li će Crna Gora kosponzorisati rezoluciju o Srebrenici, i pored pisama podrške intelektualaca, poslanika, nevladinog sektora, Vlada ostaje nijema i posljednjim saopštenjem javnosti vladajuća partija nudi još jednu opasnu i neistinitu tezu o „imputiranju odgovornosti jednom narodu“.

Poslanički klub Pokreta Evropa sad je saopštio da poštuju sve rezolucije koje su usvojene u crnogorskom parlamentu koje se odnose i na genocide počinjene na našim prostorima u prethodnom periodu, ali, kako kažu, ne podržavaju da se odgovornost imputira bilo kom narodu. Ova manipulacija je identična onoj koju danima ponavlja Aleksandar Vučić da ova rezolucija želi da proglasi srpski narod genocidnim, što jednostavno nije istina.

Tako je crnogorska vlada, jedina u regionu, a među rijetkima u Evropi, koja još nije iskazala svoj stav o rezoluciji o Srebrenici o kojoj će se raspravljati tokom ovog mjeseca.


Vuković podsjeća da predložena rezolucija UN ni na jednom mjestu ne pominje niti srpski narod, niti Srbiju kao državu, niti Republiku Srpsku kao jedan od entiteta Bosne i Hercegovine.

"Koliko god to bile lako provjerljive činjenice, interesantno je primijetiti da se diskurs oko ove rezolucije još vrti oko narativa koji je nametnut iz Beograda i Banjaluke, kojim se insistiranjem na ovim falsifikatima želi stvoriti kontranarativ da ni jedan narod nije genocidan, i da je već jasno iskazana individualna krivica pojedinaca koji su odgovorni za genocid. Time se taj kontraargument, koji je postao dominantan među vlastima u Crnoj Gori, zapravo želi poslati slika da govoriti o genocidu u Srebrenici nije antisrpski. Međutim, ono što se izbjegava ovim argumetnima i kontraargumetnima je zapravo suština. Prije svega, genocid nije zločin pojedinca, već sistemski zločin. Genocid je zločin sistemskog istrjebljenja jedne društvene zajednice. To nije u stanju da uradi pojedinac po sopstvenom ophođenju, već mu je za to potrebna podrška sistema koji stoji iza tog zločina. Za genocid u Srebrenici, kao i za ostale zločine protiv čovječnosti, etnička čišćenja, i ratne zločine u Bosni i Hercegovini direktno je odgovoran sistem kojim je upravljao Radovan Karadžić, a vojno komandovao Ratko Mladić. Istovremeno, za zločine protiv čovječnosti, etnička čišćenja i ratne zločine na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova, direktno je odgovoran sistem kojim je upravljao Slobodan Milošević u Srbiji. Tako da svaki put kad neko iz vlasti u želji da opravda svoju podršku bilo kakvoj inicijativi kojom bi se zauzeo decidan stav o genocidu u Srebrenici to opravda tezom da je to zločin za koji je individualizovana krivica i da nije krivica bilo kojeg naroda, zapravo, imputiraju da tom individualizacijom žele amnestirati sistem koji stoji iza tog zločina. Ako već žele da opravdaju svoju odluku, onda je od krucijalnog značaja da se kaže da je pored toga što su pojedinci osuđeni za zločin genocida, taj zločin je sproveo sistem o kome moraju imati stav", poručuje Vuković.

On kaže da se mora osuditi sistem.

"Isto kao kada se zauzuma stav o Holokaustu, nije dovoljno reći da je to čin nekog Hitlera i Geringa, već nacističkog sistema koji je to sproveo u djelo, tako nije dovoljno reći da je za genocid osuđen tamo neki pojedinac već se pored toga mora osuditi i sitem u čije ime je taj genocid sproveden. Insistiranjem na individualizaciji krivice oni zapravo amnestiraju sisteme koje su personifikovali Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić", zaključio je Vuković, objavio je portalanalitika.me.