BEĆIROVIĆ RAZGOVARAO S PREDSJEDNIKOM GENERALNE SKUPŠTINE UN-A DENNISOM FRANCISOM U SJEDIŠTU UN-A
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 15. May 2024. 17:05:14
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s predsjednikom Generalne skupštine UN-a Dennisom Francisom u sjedištu UN-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) Dennisom Francisom u sjedištu UN-a o rezoluciji o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. Ovo je drugi put u posljednjih mjesec dana da je dr. Bećirović razgovarao s predsjednikom Generalne skupštine UN-a.

Dr. Bećirović je podsjetio da su pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a, uključujući Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, nedvosmisleno potvrđene stravične činjenice genocida nad Bošnjacima u UN-ovoj sigurnoj zoni Srebrenica. Rezolucija ima historijsku važnost, jer međunarodna zajednica na ovaj način šalje jasnu poruku da se ne miri s nasiljem u svijetu, genocidom i ideologijom negiranja genocida, dodao je dr. Bećirović.

Naglasio je da je Srebrenica bolna rana čovječanstva i usvajanje rezolucije Bosna i Hercegovina smatra podrškom žrtvama na putu do pravde, te važnim doprinosom međunarodne zajednice suočavanju modernog svijeta s posljedicama genocida.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Dennis Francis je istaknuo da presude međunarodnih sudova predstavljaju neoborive dokaze i sve države imaju obavezu da ih poštuju.

Tokom razgovora dr. Bećirović je izrazio posebno poštovanje spram onih koji će podržati rezoluciju o Srebrenici, te je naglasio da će usvajanje rezolucije voditi ka istinskom pomirenju i izgradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana.