ERDOGAN: NETANYAHU SE NEĆE MOĆI OSLOBODITI PROKLETSTVA ZBOG UBIJANJA, KAO NI HITLER, MILOŠEVIĆ, KARADŽIć, KOJE OPONAŠA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 27. May 2024. 19:05:12
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je u ponedjeljak Izrael zbog posljednjih napada na kamp u Rafahu u kojem se nalaze raseljene osobe u sigurnoj zoni, javlja Anadolu.

"Napad na Rafah u nedjelju koji je uslijedio nakon odluke Međunarodnog suda pravde, razotkrio je podmuklu i krvavu prirodu terorističke države", rekao je Erdogan u Istanbulu.

Turski predsjednik je također osudio izraelskog premijera, rekavši da "Netanyahu i njegova banda ubica pokušavaju produžiti politički vijek masakrima nad nedužnim ljudima, budući da ne mogu slomiti otpor Palestinaca."

"Netanyahu se neće moći osloboditi prokletstva zbog ubijanja nedužnih, kao ni (Adolf op.a.) Hitler, (Slobodan) Milošević, (Radovan) Karadžić, koje oponaša", rekao je Erdgoan.

Erdogan je također naglasio da će Turkiye učiniti "sve što je u njenoj moći da osigura da ti (izraelski op.a.) varvari budu izvedeni pred lice pravde za zločine koje su počinili".

Najmanje 35 ljudi je ubijeno, a desetine povrijeđeno u nedjelju naveče u izraelskom napadu na kamp u kojem se nalaze raseljene osobe u sigurnoj zoni u Rafahu

Napad se dogodio u blizini logističke baze UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Tal al-Sultanu, saopštio je Ured za medije u Gazi.

Izraelski avioni gađali su nekoliko šatora u toj oblasti, saopštio je Ured za medije, dodajući da su korištene rakete i bombe.

Ranije je Civilna zaštita Gaze saopštila da su nakon bombardovanja prevezli 50 ljudi, uključujući mrtve i povrijeđene. Pomenuto područje pruža utočište za najmanje 100.000 raseljenih ljudi, navodi se.