Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet

Inna lillahi we inna ilejhi radži'un.
“Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”




Dr. Saffet Catović preselio na Ahiret, 1. juna 2019.. Zahvaljujući Allahu dž.š. (Alhamdulillah) u zadnjih deset noći mubarek mjeseca Ramazana okružen sa svojom porodicom, dr. Saffet Ćatović je preselio na Ahiret u 95. godini svoga života.

Dr. Ćatović je rođen 1924.godine u Biliću, Bosna i Hercegovina. Bio učenik poznate Gazi Husrev-begove Medrese. Kao tinejdžer ostao je siroče, kada je 1940. godina tokom Drugog svjetskog rata izvršen genocid nad muslimanima, uz Božiju pomoć uspio je pobjeći i preživjeti.

Opremljen samo svojon vjerom u Allaha dž.š., dr. Ćatović nije dozvolio sebi da padne u očaj i krenuo je za Tursku. Ubrzo nakon dolaska u Tursku ponuđeno mu je da nastavi studije u Sjedinjenim Američkim Državama gdje odlazi i upoznaje svoju divnu suprugu dr. Sarah Ćatović.

Iako su bili različitih vjera i kultura njih dvoje našli su vezu u svojim zajedničkim vrijednostima i želji da traže znanje i bliskost s Bogom. Dr. Sarah Ćatović je prihvatila islam i podarila je Dr. Ćatoviću šestoro divne djece kojima su dali imena po članovima njegove obitelji izgubljene tokom genocida u Drugom svjetskom ratu. Iako je dr. Saffet Ćatović kao dijete izgubio sve on nikad nije odustao od života. Ne samo da je stvorio novu porodicu za sebe, već je neumorno radio na njegovanju zajednica, počevši s dobrodošlicom mnogim strancima u svoj dom. Zaslužan je bio za otvaranje prvih džamija u New Yorku i isto tako u New Jerseyu, a njegova je velikodušna priroda kultivirala prijateljstva koja su prelazila kulturne granice. Raznolikost u ljudima koji su prisustvovali njegovoj dženazi su svjedočanstvo srca i života koje je on dodirnuo.

Pored svoje gostoljubive, podržavajuće i saosjećajne uloge u zajednici, dr Saffet Ćatović je isto tako bio akademski i profesionalno ostvaren. Diplomirao je na Fakultetu u Zagrebu 1950. godine, a zatim je došao u SAD 1958. godine gdje je 1961. godine magistrirao na Fakultetu u New Hampshire, te je 1964. završio za doktora filozofije na Rutgers Fakultetu u New Jersey. Ćatović ovaj grad naziva i svojim domom do kraja života. Ostvario je značajan uticaj na proučavanje biljne biologije i podijelio svoju ljubav i znanje za njegovu oblast kao istaknuti profesor na Fairleigh Dickinson i Rutgers Fatultetima.

Naslijeđe dr. Ćatovića leži u životima koje je on dotakao, ljudima koje je on nadahnuo i podučio, te šestero njegove djece, preko 27 unučadi i 7 praunučadi koje je ostavio iza sebe. Pod uticajem svoje vjere u Allaha dž.š., razumijevanja, ljubavi i divljenja prema Poslaniku Muhammedu a.s., dr. Ćatović je uistinu utjelovio izvrsnost u karakteru. Bio je saosjećajan, pun ljubavi, milostiv, mudar, iskren i ljubazan. Hodao je s poniznošću i skromošću, pomagajući onima u potrebi, rame uz rame sa svojom nevjerojatnom i podržavajućom ženom. Dočekivao je stranca i podržavo sirotinju jer je znao za patnju i gubitak porodice i kako je teško bilo boriti se za život.

Dr. Saffet Ćatović nas je naučio ljepoti ulaganja u ljude i odnose s njima, te da pomognemo onima koji nisu u mogućnosti to uzvratiti, ne obazirajući se na njihovu kulturu, religiju ili rasu, jer je to uistinu bio način poslanika Muhammeda a.s.. On nam je pokazao da će nas život testirati, ali da moramo da naučimo upravljati poteškoćama i olakšati ih strpljenjem i sa zahvalnošću. Bio je iskreno posvećen svojoj vjeri, obitelji i zajednici odakle je i crpio izvor suosjećanja. Dr. Ćatović je bio nadahnjujuća figura svoga vremena s nevjerojatnom pričom koja će nastavit da inspiriše generacije koje dolaze a svijet će i dalje brati plodove sjemena koje je on zasadio u srcima i životima mnogih.

Tražimo od Allaha dž.š. da mu podari Džennet firdeus, da mu oprosti sve njegove nedostatke i da ga okruži najboljim društvom u budućem životu. Neka razina dr. Ćatovića nastavi rasti kroz ponavljajuća djela koja je ostavio iza sebe. Amin!


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif