Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
DELIĆ, Rasim

Penzionirani armijski general Armije R BiH, komandant zajednicke komande Vojske, rodjen je 1949. u Celicu. Zavrsio Vojnu akademiju kopnene vojske, Visoku vojno-politicku skolu JNA, Komandno stabnu skolu operatike.
U bosanskom oslobodilackom ratu komandant staba Vrhovne komande - odsjek Visoko, Nacelnik Uprave za operativno-strategijsko planiranje, komandant ARBIH, a kasnije i Zajednicke komande Vojske Federacije od 8.6.1993. godine.
Odlikovan 4 puta u bivsoj JNA, \\\"Orden slobode\\\" (od Predsjednistva BiH) /1997/, orden \\\"Husejn bin Ali\\\", od prijestolonaslijednika Jordana.
Savjetnik je clana Predsjednistava BiH gosp. Sulejamana Tihica. Zivi u Sarajevu.

Otvoreno pismo web magazina BOŠNJACI.net,
Karli Del Ponti, Glavnoj tužiteljici Međunarodnog Suda u Hagu i Kofi Annanu, Generalnom Sekretaru UN

UN I HAŠKI TRIBUNAL IZJEDNAČILI ŽRTVU I BRANIOCE SA AGRESORIMA I ZLOČINCIMA

Poštovana Gospođo Del Ponte,
Poštovani Gospodine Annan,

Mi, Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine i oni koji uzrokom minule genocidne agresije i etničkog čišćenja živimo rasijani širom svijeta, ujedno kao vodeći bošnjački web magazin BOŠNJACI.net, obraćamo Vam se kao najodgovornijim osobama u procesu kažnjavanja planera i izvršioca genocida koji je počinjen nad bošnjačkim narodom.
















\\\"GeneralEkskluzivno!
Reakcije povodom podizanja haške optužnice protiv generala Rasima Delića
Amor MAŠOVIĆ, predsjednik Komisije za traženje nestalih

OPTUŽNICA PROTIV GENERALA DELIĆA JE DISKRIDITACIJA ICTY-ija U OČIMA ŽRTAVA GENOCIDA

Ne mogu prihvatiti da postoji bilo kakva direktna ili indirektna odgovornost komandanata Armije Republike Bosne i Hercegovine za te zločine. U protivnom, ovakvo ekstenzivno tumačenje tzv. komandne odgovornosti značilo bi da su za zločine, koji su počinjeni od strane pojedinaca npr. u zatvoru Abu Graib, odgovorni ne samo počinioci tih zločina već i svi njihovi nadređeni sve do Vrhovnog komandanta Oružanih snaga.
Emir ZLATAR, direktor Fonda za izgradnju mezarja šehidima i poginulim borcima

OPTUŽNICU PROTIV DELIĆA, KAO I PROTIV HALILOVIĆA, DOŽIVLJAM KAO OPTUŽNICU PROTIV ISTINE I PRAVDE

Ovim procesima Međunarodni sud u Hagu, odnosno pojedini centri političke moći gura, ne samo nas, već čitav sistem proklamovanih prava i sloboda u «ponor». Vrijeme će pokazati, ali mišljenja sam da je ovo uvođenje anarhije u međunarodno pravni poredak. Ovo nikome neće donijeti dobro. Nikada i nigdje u svijetu nije se sudilo žrtvama: genocida, agresije, zločina protiv čovječnosti. Sjetimo se nirnberškog procesa.
Omer POBRIĆ, osnivač Instituta sevdaha

ZNAT ĆE GENERAL BRANITI NAŠE STAVOVE, JER JE ON VRHUNSKI INTELEKTUALAC U UNIFORMI

Osnovna zamisao muđunarodne zajednice je da ovdje izbalansira krivicu i oni to čine i na ovaj način. Jer nas nisu napali samo četnici i ustaše, nas je napala međunarodna zajednica, a četnici i ustaše su samo udarne igle napada, samo zato što smo šačica organizovanih muslimana na tlu Evrope. Da nije tako nebi ta ista zajednica gledala kako nas tri i po godine masakriraju, progone po bijelom dunjaluku, da nam ženskinje siluju, pa čak i curice od sedam godina, i sve dok to posredstvom medija ta ista međunarodna zajednica gleda i još nam drži ruke svezane embargom.
Prof. dr. sc. Šemso TANKOVIĆ, predsjednik SDA Hrvatske

OVOM OPTUŽNICOM SUDI SE BOSNI I HERCEGOVINI I BOŠNJAČKOM NARODU

Malo je reći da sam ogorčen činjenicom da je Rasim Delić komandant Armije BiH stavljen u istu ravan sa zločincima poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih. Ovo je zločin protiv svih nas. Ovom optužnicom sudi se Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu. Stoga moramo svi do jednog reagirati! Ako bismo dozvolili da se našem komandantu sudi kao zločincu tada ne bi niti zavrijeđivali imati pravo na svoju domovinu. A to se jednostavno ne smije dozvoliti.



Izjava profesora Emira Ramića za BOŠNJACI.net povodom Haške optužnice protiv generala Rasima Delića

ŠTO JE BOŠNJAČKA ŠUTNJA VEĆA, TO SU PROGANJANJA BOŠNJAKA UČESTALIJA

Optužnica je i znak šutnje bošnjačkog naroda i neorganizovanosti pristalica i institucija ideje Bosne i bosanskog duha. U postdejtonskom vremenu Bošnjaci su pod pritiskom pristali na šutnju, dodvoravajući se Srbima i Hrvatima u ime obnove suživota kao jedinog modusa opstanja države i društva BiH. Bošnjaci prihvataju šutnju i tako se odriču institucionalizacije svoga pamćenja kao jedinog subjekta istine i pravde








Tragom informacije BHT1 o optužnicama protiv Bošnjaka

SARAJEVO I HAG BEZ KOMENTARA O ŠPEKULACIJAMA BHT1 O PODIZANJU OPTUŽNICA PROTIV DR. GANIĆA, MAHMULJINA I GODINJAKA

Skoro sve novinske agencije jučer su prenijele vijest BHT1 u kojoj se kaže da je Haški tribunal podigao optužnice protiv još trojice Bošnjaka zbog ratnih zločina počinjenih tokom rata u BiH.
Osim ratnog komandanta Armije RBiH, penzionisanog generala Rasima Delića, Haški tribunal, navodno, optužio je i bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, zatim komandanta Trećeg korpusa Armije BiH generala Sakiba Mahmuljina i bivšeg šefa policije u Trnovu Edhema Godinjaka.






-->


Izjava prof. dr. sc. Šemsa TANKOVIĆA, predsjednika SDA Hrvatske za web magazin BOŠNJACI.net

USTAJ BOSNO I NEDAJ SE, ŽELE SUDITI TVOJIM NAJBOLJIM SINOVIMA

Rasim Delić je bio i ostao naš komandant koji je branio našu Bosnu. Sa zadovoljstvom ističem da sam imao čast posjetiti ga u najteže vrijeme kada je opkoljeno Sarajevo pisalo najveličanstvenije stranice svoje uspješne obrane. Kao čelni čovjek SDA u Hrvatskoj učinit ću sve da istina o ovoj zlokobnoj najavi bude na valjan način prenijeta svim umnim ljudima koji će znati odvojiti istinu od laži. Nije nevažno istaknuti da su i ostali navodni optuženici poput Ejupa Ganića, Sakiba Mahmuljina i drugih lažno i sramotno optuženi. Oni jesu naši heroji koji su se u najtežim trenucima za našu domovini stavili na čelo njezine obrane.








Uz našeg ugla

HAŠKA OPTUŽNICA PROTIV GENERALA DELIĆA JE UDARAC SVIM ANTIFAŠISTIMA

Piše: Esad KRCIĆ
Bošnjaci u dijaspori su sa gorčinom i velikim razočarenjem primili vijest da je haški Tribunal podigao optužnicu protiv umirovljenog armijskog generala Rasima Delića, komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ovo je bez sumnje najveći udarac antifašistima koji su branili Bosnu i Hercegovinu od pomahnitalog fašizma iz našeg sokaka i susjedstva. Sjetimo se samo kada je ta ista međunarodna zajednica prije trinaest godina sugerirala da se raspiše referendum kao preduvjet za priznavanje, odnosno za nezavisnost Bosne i Hercegovine.








Fatmir ALISPAHIĆ, književnik i publicista
Izjava u povodu podizanja haške optužnice protiv ratnog komandanta Armije RBiH generala Rasima Delića

OPTUŽNICA PROTIV GENERALA DELIĆA JE OPTUŽNICA PROTIV SVIH NAS

Optužnica protiv generala Delića je optužnica protiv bošnjačke borbe za goli opstanak i protiv antifašističkog kredibiliteta Armije RBiH. Jednako tako je montirani proces “Pogorelica” optužnica protiv naše Policije, koja je sve vrijeme agresije štitila sve naše građane. Ako se ove optužnice za tzv. islamski terorizam realiziraju, četnički i ustaški zločini bit će realitivizari, jer će se steći pravni uvjeti da se genocidna agresija preimenuje u građanski rat. Odbrana generala Rasima Delića stoga nije odbrana jednog čovjeka, već odbrana istine o svima nama, i mrtvim i živim!



[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif