Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ICC Behar, Grand Rapids
GENOCID U SREBRENICI U BOŠNJAČKOJ KULTURI PAMĆENJA I UČENJA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 19. July 2021. 16:07:29


U povodu 11. jula - Dana genocida u Srebrenici, u ICC Behar, Grand Rapids (Michigen), održana je tribina pod nazivom 'Srebrenički genocid u bošnjačkoj kulturi pamćenja i učenja.'

Tribina je održana putem Zooma i prenos izvršen putem Facebook video linka džematlijama ICC Behar i šire.

Glavna tema je bila prva promocija knjige 'Life Against Death: Srebrenica' Kadira Habibovića. Koja je prva knjiga štampana na engleskome jeziku tematike ličnog iskušenja i preživljavanja genocida u Srebrenici. Kako bi se širila detaljnija istina o Srebrenici, knjiga je objavljena i na engleskome jeziku.

Pratioci su imali šansu da čuju dijalog Kadira Habibovića, autora prve knjige o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici sa mladom sedamnaestogodišnjom djevojkom Mena, koja je rođena u Americi.

Interesantno je bilo čuti da je nju emotivno dirnula priča o Kadirovom egzodusu iz Srebrenice i životnom teretu, imajuci obzir da je njen osnovni jezik engleski. Baš radi nove generacije, ova knjiga je sa razlogom štampana na engleskome, što je pomoglo njoj da razumije suštinu patnje i značaj pamćenja Srebrenice za Bošnjake širom svijeta.U diskusiju se takodjer uključila Mirsada Rahmić-Kurtić koja je kao dijete preživjela Srebrenicu, i potvrdila da je teško dočarati pakao Srebrenice riječima i slikama ako niste ga doživjeli. To je testament da svi Bošnjaci moraju posvetit barem mali dio svoga životnog vijeka izučavanju genocida i širenju istine kako se on ne bih vise nikada i nikome dogodio.

Također, pratioci programa su imali šansu da čuju više o knjizi od našeg profesora Mirsada Kriještorca, koji ima doktorat u političkim naukama, zajedno sa gospodinom Robertom McNeil, koji je radio kao forenzičar na masovnim grobnicama u Srebrenici, i bio svijedok veličini genocida koji se odigrao tokom a i poslije rata. Njegov rad koji se veze za sjecanje i izucavanje genocida u Srebrenici mozete pratit na web adresi: srebrenica.org.uk

Velike zahvale za realizaciju idu odboru ICC Behar, Imamu Edipu Makiću, kao i svim specijalnim gostima koji su učestvovali u programu i samome projektu štampanja ove značajne knjige na engleskome jeziku.
Ostali prilozi:
» PAMTI, BOŠNJAČE PAMTI, DA TI SE NE PONOVI!
Mensud Alićušić | 26. July 2021 16:57
» PETTIGREW: INZKOVA ODLUKA HISTORIJSKA
Fena | 26. July 2021 13:37
» OTVORENA MANIFESTACIJA „MUSALLA 2021“
Bošnjaci.Net | 26. July 2021 13:18
» PREMIJER KOSOVA KURTI STIŽE U SLAVONSKI BROD
Anadolu Agency (AA) | 25. July 2021 17:00
» BEGOVIĆ: ZAKON PROTIV NEGIRANJA GENOCIDA PODVALA INZKA BOŠNJACIMA?
Mr. sci. Džavid Begović | 25. July 2021 15:47
» TURKOVIĆ: PROŠIRENJE EU MORA OSTATI U VRHU PRIORITETA
Anadolu Agency (AA) | 24. July 2021 15:03
Ostali prilozi istog autora: