KUD ”Djerdan” - Ottawa
DOGAĐAJ O KOJEM SE PRIČA
Autor: Jasmina Matinjanin
Objavljeno: 28. Mar 2008. 10:03:07


Kulturno umjetničko društvo “Đerdan”- Ottawa je najnovija sekcija udruženja “Prijatelji Bosne / Friends of Bosnia”. Ovo društvo je nastalo u maju 2007. Počelo je sa velikim brojem članova, i drago nam je napomenuti da poslije svakog našeg nastupa dobijemo nove članova.

Osnovni cilj ovog društva je druženje i upoznavanje bošnjačkih običaja prenesenih u narodne igre, to jest kola ili spletove. Do sada smo imali nekoliko veoma uspješnih nastupa a jedan od nezaboravnih će sigurno biti nastup povodom 8.marta.
Uprkos najvećoj mecavi u kanadskoj historiji kad je za jedan dan palo 52cm snijega, mi smo obilježili internacionalni Dan žena.

Posjetioci zabave su uživali u muzici i igri do poslije pola noći, a onda je počeo drugi dio zabave kada su Bošnjaci još jednom pokazali svoju složnost. Naime, na parkiralištu nisu bila auto, već velika hrpe snijega ispod kojeg je trebalo osloboditi jedno po jedno auto pa ih izgurati jedno po jedno na glavnu ulicu. Sa mnogo humora, smijeha, grudvanja i slikanja, svi posjetioci su uspiješno stigli svojim kućama sa manjim ili većim poteškoćama. Danas kad je sve završeno, o ovom događaju priča se sa mnogo anegdota. Bio je to jedan zaista nezaboravan doživljaj. Otavski Bošnajci sjećat će se 8. marta 2008. godine dugo, dugo.

Više o Đerdanu možete naći na Ottawacarsija.com.