Šta je zločinac izjavio javnom tužiocu
ZLOČINAC KARADŽIĆ: DOGOVORIO SAM SE S HOLBROOKEOM
Autor: Fena
Objavljeno: 31. Jul 2008. 05:07:16

Prve objavljene fotke zločinca karadžića nakon što je obrijan i ošišan (Bild.de)
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je u razgovoru s javnim tužiocem da je imao dogovor s američkim izaslanikom za Balkan Richardom Holbrookeom da neće biti izručen Haškom tribunalu ako se povuče iz političkog i javnog života.

Kako saznaje RTS, Karadžić je to izjavio u razgovoru s javnim tužiocem u Beogradu, prije nego što je jučer ujutro izručen Haškom tribunalu.

Postojanje sporazuma Karadžić - Holbrooke potvrdio je i bivši ministar vanjskih poslova Republike Srpske Aleksa Buha, koji je inače bio bliski saradnik predsjednika RS.

"Prisustvovao sam tom događaju s Richardom Holbrookeom. Dogovor je postignut juna 1996. godine. To mi je lično potvrdio i Holbrooke mašući tim papirom", izjavio je Buha povodom hapšenja Karadžića. On tvrdi da je sličan dogovor godinu dana kasnije postignut i sa Madeleine Albright.

Bivši američki izaslanik za Balkan Holbrooke sada, međutim, to odlučno demantira.

"Niti sam ja, niti Madeleine Albright, uradili tako nešto. To je potpuna izmišljotina i to bi bilo ne samo nemoralno nego i protuzakonito", rekao je Holbrooke u nedavnom intervjuu "Dnevnom avazu" mada je priznao da mu je neko pokazao taj, kako je rekao, izmišljeni papir.

Holbrooke je inače izrazio spremnost da se pojavi pred Tribunalom ako bude pozvan da svjedoči protiv Karadžića.