Iz DPS-a obećavali promjenu grba
DŽAVID ŠABOVIĆ TVRDI DA SU GA KOLEGE IZ VLASTI OBMANULE
Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 11. Aug 2008. 06:08:35
Šabović: „Mene ne iritira krst na crkvi, na kapi sveštenika, na bogomolji, ali iritira na grbu države za koju mislim da je moja“
Funkcioneri Demokratske partije socijalista u više navrata su obećavali poslaniku Socijaldemokratske partije Džavidu Šaboviću da će otvoriti raspravu o grbu Petrovića na crnogorskoj zastavi.
“Zna se koja je struja u DPS-u naginjala ka sadašnjem rješenju, ali opet imao sam razumijevanja za vrijeme kada se kovala država pa se moralo to progutati. Tada sam dobio uvjeravanje da ćemo kad bude vrijeme grb promijeniti“, rekao je Šabović prisjećajući se vremena kada je Crna gora dobila Ustav.
On kaže da su pojedinci iz SDP-a predlagali da grb na zastavi bude onaj iz vremena dinastije Crnojevića jer „nije opterećen nikakvim vjerskim obilježjima koja bi mogla kod drugih naroda da izazovu otpor.

„Mene ne iritira krst na crkvi, na kapi sveštenika, na bogomolji, ali iritira na grbu države za koju mislim da je moja“, rekao je Šabović.
On je podsjetio da se SDP kao partija na vlasti nikada nije odredila prema sadašnjem grbu na crnogorskoj zastavi.

„SDP nema generalni stav po pitanju sadašnjeg grba. Ni predsjedništvo, ni glavni odbor, ni opštinski odbori u sredinama gdje pripadnici mojeg naroda imaju većinu, ne samo u stanovništvu nego i u partiji i biračima. O tome ćemo tek raspravljati, a trenutno moju priču treba da shvatite kao priču pojedinca“, rekao je on.

Šabović je još sredinom jula 2004. godine glasao protiv Zakona o državnim simbolima, dok je predsjednik SDP-a i predsjednik skupštine Ranko Krivokapić tada novu zastavu pozdravio riječima: "Neka pravda, čojstvo i junaštvo opet bude osnovni zakon u Crnoj Gori.., neka se ova zastava zavijori na Ist riveru”.
Šabović je pozdravio napore vlasti da u razgovorima sa opozicijom dođe do prihvatljivog rješenja za tekst državne himne.

Potpuno pozdravljam što je vlast spremna da razgovara o dužini himne i o spornim stihovima koje je napisao Sekula Drljević. Ali ne mogu da shvatim da vlast nije spremna da razovara sama sa sobom, odnosno sa mnom jer ja sam dio vlasti i ja sam stvarao ovu državu koja je prvi put stvorena bez krvi, puške, i niko nije morao da plače, da bude protjeran i ubijen da bismo je dobili“, naglasio je Šabović.
On je odbacio napade iz Demokratske srpske stranke koja je juče poručila da Šaboviću ne poštuje hrišćanska obilježja.
„Oni su sad demokrate, oni koji nose na majicama slike Mladića i Karadžića našli su da mi govore da ja raspirujem nacionalonu i vjersku mržnju. No od njih ništa ne čudi“, poručio je poslanik SDP-a.

Kovačević: Nije bilo tajnih dogovora

Portparol Demokratske partije socijelsita Rajko Kovačević odbacio je mogućnost da je poslaniku Šaboviću bilo ko iz DPS-a tajno mogao obećati izmjenu državnog grba.
“Tajnih obećanja bilo nije. Svi znamo da su državni simboli usvojeni javno uz konsultacije predstavnika stručne i laičke javnosti”, rekao je on.
Kovačević je istakao da je SDP učestvovala u procesu odabira simbola i da je manji koalicioni partner dao prve varijante koje su kasnije usaglašavane.
“Ovi simboli su to što jesu i mi smo već više puta upozorili da ne mislimo da ih treba mijenjati svake dvije godine”.
Kovačević je rekao da je opšta ocjena da je crnogorska himna preduga i da se zbog toga može govoriti o njemom skraćivanju.