New York - Podgorica - Rožaje
MIP CRNE GORE SE OGRADIO OD IZJAVA KONZULA SEKULOVIĆA - BOŠNJAČKA STRANKA OSUĐUJE GRUBE UVREDE
Autor: B.net
Objavljeno: 12. Nov 2008. 07:11:58
Ministarstvo inozemnih poslova Crne Gore u saopćenju za medije ogradilo se jučer od izjava Dragana Sekulovića, konzula u Generalnom konzulatu Crne Gore u New Yorku objavljenih u listu Vijesti 8. i 11. novembra t.g.. U saopćenju se navodi da će Sekulović biti odmah pozvan na razgovor u MIP.
Saopćenje MIP-a CG pročitano je sinoć na sastanku na kojem su prisustvovali ambasador Crne Gore u Washingtonu g. Mićo Vlahović, generalni konzul u New Yorku g. Branko Milić, članovi Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje i predstavnici medija. Originalno saopćenje MIP-a objavljujemo u cjelosti, dok u nastavku slijedi saopćenje Bošnjačke stranke.

Bošnjačka stranka: Sekulović je oduzeo sebi profesionalni i moralni kredibilitet da predstavlja državu Crnu Goru

Grubom formulacijom da ga država nije zaštitila od pojedinaca koji su, kako je naveo »pobornici radikalniog vehabizma i bošnjaštva«, crnogorski konzul u Njujorku, Dragan Sekulović napravio je grubu uvredu i pripadnika Islamske zajednice i bošnjačkog nacionalnog korpusa.
Ne znamo šta to Sekulović podrazumjeva pod pojmom »ekstremno bošnjaštvo«, i pitamo se da li on uopšte zna da je bošnjački narod treći po brojnosti u državi koju predstavlja, te da se nalazi i u crnogorskom Ustavu.
Da li konzulu poznato da su pripadnici bošnjačkog naroda, kako u Crnoj Gori, tako i oni iz dijaspore u SAD-u i ostalih dijelovima svijeta, dali bezrezervnu podršku obnovi državne nezavisnosti.
Umjesto da na primjeren i, za diplomate dostojan način, predstavlja svoju državu gospodin Sekulović se bavi istraživanjem različitih pravaca islamskog vjerskog učenja i širenjem islamofobije, kao i dovođenjem u vezu sa teroristima pripadnika bošnjačko-albanske zajednice koji su uzorni građani, vrijedni i radni ljudi, uspješni biznismeni, ljekari, inženjeri, umjetnici profesori i novinari, cijenjeni u američkom društvu.
Bošnjačka stranka očekuje da se crnogorske diplomate bave poslom za koji ih plaća država, odnosno gradani Crne Gore, među kojima i pripadnici bošnjačkog naroda.
Gospodin Sekulović se bavi nečim što nije njegova nadležnost i, ako je njegova izjava koju je dao u Njujorku, mogla biti, navodno, »krivo protumačena«, ova izrečena jučer, potvrđuje da je i ona prethodna tačno interpretirana, odnosno da je Sekulović opsjednut otkrivanjem radikalnih islamista u Njujorku.
Ukoliko ima elemenata islamskog radikalizma ili bilo čega drugog, smatramo da SAD imaju dovoljno efikasne suguronosne službe koje se mogu sa time izboriti, te im Sekulovićeva pomoć i angažman nisu neophodni. Pogotovo, ne o trošku građana Crne Gore. Bošnjačka stranka smatra da je g-din Sekulović oduzeo sebi profesionalni i moralni kredibilitet da predstavlja državu Crnu Goru. Zbog toga se pridužujemo incijativi bošnjačko-albanske zajednice koja je zatražila njegovu smjenu.
Pozdravljamo korake koje je su, u tom pravcu, preduzeli, MIP i ministar Roćen i očekujemo da će ovaj slučaj uskoro biti riješen, tako što će gospodin Sekulović biti smijenjen sa ove dužnosti, zbog ovako grubog i brutalnog verbalnog nasrtaja na pripadnike bošnjačkog naroda i islamske zajednice, kaže se u saopćenju Bošnjačke stranke.